Marta Xargay (22 anys) ja fa temps que ha deixat de ser una promesa per convertir-se en tota una realitat. Aquest 2013 ha guanyat la Lliga Femenina amb el Perfumerías Avenida i l'Europeu amb la selecció espanyola.

Lucas Mondelo deia en una entrevista que vostè és el factor X, el "tot terreny" de la selecció.

Això va dir? No en tenia ni idea (riu). No sé què vol dir... La veritat és que aquest any ens ha donat molt confiança tant a mi com a l'Alba (Torrens) i això ens ha permès obtenir bons resultats. Quan saps que tens la confiança del tècnic tot és més fàcil.

En quin moment es queda de l'Europeu, la final?

Sí, sens dubte. Durant el campionat sempre hi ha moments difícils, però la veritat és que la final va ser molt especial. Va ser un partit igualadíssim, jugat en un pavelló ple, amb 5.000 persones donant suport a França.

Vostè ja hi està acostumada, a això...

Sí, però amb la gent a favor! Jo això ho veig a Salamanca en els partits que juguem a casa, però allà era al revés, amb un reduït grup de seguidors espanyols que amb prou feines es podia veure i fer sentir.

Aquest any no es pot queixar. Lliga Femenina amb el Perfumerías i Europeu amb la selecció.

Sí, la veritat és que el final de temporada ha sigut molt bo. Tant de bo també haguéssim pogut guanyar la Copa de la Reina! Però endur-nos la Lliga Femenina també va ser molt maco, aconseguint la victòria gairebé fora de temps i després d'haver remuntat 18 punts de desavantatge al Rivas davant la nostra afició.

A la final de la Lliga Queralt Casas era rival. Ara han coincidit a la selecció. El bàsquet gironí està de moda?

Mai havia trobat gironines a la selecció i en canvi ara hem pogut coincidir amb la Queralt. Sempre hi ha hagut moltes catalanes, però també està bé que hi hagi més gent de Girona. És un orgull.

El seleccionador pensa que vostè ha de ser un dels nous emblemes de l'equip ara que Valdemoro ho ha deixat. S'hi veu amb cor?

Sempre en les categories inferiors he tingut un paper destacat a les seleccions, juntament amb Oubiña, i m'agrada assumir aquesta mena de reptes.

Aquest seria un repte personal... en l'àmbit col·lectiu i de selecció ja pensa en el Mundial i en els Jocs de 2016?

Sí, el Mundial és el proper repte, i també esclar que penses en els Jocs Olímpics sobretot després de la decepció d'haver-ne quedat fora a Londres 2012. Jo sempre els he vist per televisió i tothom qui els ha viscut diu que és una experiència total per a qualsevol esportista. Jo també els vull viure. Ara però vull descansar de la temporada i pensar en el curs vinent, on seguiré al Perfumerías Avenida.