Els membres del primer equip de l'Handbol Bordils seuen en rodona al bar del pavelló, on es van reunir dimecres passat amb el seu tècnic, Pau Campos, per començar a planificar la temporada. La gran majoria s'ha criat a Bordils o als pobles del costat, i aquest és un valor afegit. A Plata seran l'únic equip amateur i la plantilla pràcticament no canviarà. La pretemporada començarà el 12 d'agost i la lliga està marcada pel 14 de setembre.

Amb l'ascens a Divisió d'Honor Plata aconseguit a la pista, i aprovat per la junta directiva aquesta mateixa setmana, el Bordils jugarà per primer cop a la seva història a la segona categoria de l'handbol espanyol. A la tercera va la vençuda, diuen. I és que, després de dues temporades consecutives disputant la fase de promoció, el premi de l'ascens per fi ha arribat.

Gairebé tota la plantilla viu al poble o ha estat formada al Bordils. Tots ells estudien o treballen, i dediquen el seu temps lliure a la pràctica d'aquest esport que tant estimen. Seran l'únic equip amateur de la categoria, i molts d'ells hauran de demanar permisos a la feina cada dues setmanes per recórrer tots els pavellons d'arreu de l'Estat. "Això sí que té mèrit", exclama Jordi González, un dels artífex de l'ascens, que va ser internacional júnior amb la selecció espanyola.

"Estem una mica acollonits", fa broma Martí Vila, un dels més veterans de la plantilla. "Ens ho agafem amb moltes ganes i il·lusió", rectifica. Els seus companys Marc Canyigueral, Jordi González i Xicu Reixach -germà de Jordi Reixach, del Granollers- el ?subscriuen. "A mesura que avancen els dies tenim més ganes que això comenci", confessen, "hi haurà nervis i ganes, a veure com ho gestionem. Tenim marge per progressar".

Han guanyat tres anys seguits la Copa Catalunya, i tothom els donava com a favorits per pujar després de dos anys provant-ho. Per això, més que sentir "molta pressió per la samarreta que portem i tota la gent que representem i arrosseguem", aquesta última campanya han notat la pressió "d'haver-ho de fer molt bé davant els adversaris", perquè tots els veien com els rivals a batre.

Els ídols dels més menuts

El conjunt de Pau Campos va arrossegar a Sòria més de 150 aficionats durant la fase d'ascens a Plata. "Ningú ha pogut portar més gent que nosaltres", treu pit Xicu Reixach, que tot i haver nascut a Celrà, "poble de futbol", a casa seva són d'handbol, i per això "vam decidir anar al Bordils".

Tant ell com la resta són conscients que aquest petit municipi és especial, que s'hi respira un aire diferent. "La passió per l'esport està tota focalitzada sobre l'handbol", explica Marc Canyigueral, "el Bordils és, per sobre de tot, una gran família".

Al voltant de 1.700 persones viuen al poble, i més d'uns 300 són socis del club. Lluny dels Messi o Cristiano Ronaldo, ídols de la gran majoria de nens catalans i espanyols, els més menuts de Bordils admiren els herois de l'ascens. "Som un model a seguir pels nens i nenes, ens paren pel carrer i ens saluden. Podríem dir que som els seus ídols, igual que podrien haver-ho estat els jugadors del Bordils quan nosaltres érem petits". És tanta la passió per l'handbol que gent de totes les edats "ens para pel carrer per felicitar-nos després d'un partit, o per cantar-nos les quaranta. Aquí tothom en sap molt d'handbol, i molta gent del poble et para per criticar-te i donar-te consells perquè han estat a la grada el cap de setmana anterior".

L'objectiu únic és la permanència. Baixarà directe l'últim classificat, mentre que els altres tres que el precedeixin es jugaran un altre lloc en una lligueta.