L'esport amateur gironí necessita moure's per evitar tenir problemes greus de supervivència a curt termini. La decisió del govern estatal de forçar la regularització de tots els entrenadors i tècnics dels diferents clubs, encara que només col·laborin amb aquella entitat unes hores a la setmana, sembla ferma i la Secretaria General de l'Esport sembla més disposada a buscar una negociació que no pas a plantar-hi cara en postures més dràstiques com una possible vaga. "Entre tots hem de fer un escenari nou per posar-nos al dia i que sigui el menys dramàtic possible", assegurava ahir Ivan Tibau, que avui, al costat de Pep Pujols i del president del Consell Català de l'Esport, Gerard Figueres, es reunirà a Girona amb els clubs de la demarcació (a les set de la tarda a l'Auditori Josep Irla). Els plans de futur de la Secretaria passen per, com proposa també la UFEC, convertir tots els entrenadors de l'esport amateur en voluntaris i evitar així haver-los de donar d'alta amb contractes laborals. "Compensar les despeses a qui ajuda l'esport de base no és el mateix que pagar un sou", explica el polític de Lloret de Mar.

Tibau es presentarà avui a la trobada a Girona amb l'aval d'haver aconseguit, segons va explicar ahir el matí a RAC1, que el termini per regularitzar la situació dels treballadors s'allargui fins al 30 de desembre. En principi, la data, era només fins al 30 de setembre i la Secretaria instava aquesta setmana els clubs catalans que es vulguin beneficiar d'aquesta moratòria a "comunicar al Consell Català de l'Esport les noves altes de treballadors a la Seguretat Social". Tibau creu que, tot i la pressió del govern estatal, "no hi ha clubs que perillin, tot i que d'inici la patacada serà forta".

A Girona, la Federació de Bàsquet és la ha encès més ràpidament els llums d'alarma davant les inspeccions de la Seguretat Social, però, a diferència del que ha passat amb el CN Sabadell o el Santboià de futbol, no és té constància que hi cap expedient sancionador en marxa. En el cas dels dos clubs barcelonins, que tenen sobre la taula reclamacions de centenars de milers d'euros, és complicat que la Seguretat Social es faci enrere. "Els club als quals han començat una inspecció l'hauran d'acabar. Hem demanat que els posin facilitats, tant per pagar com a l'hora de demanar avals", reconeixia ahir Ivan Tibau. Amb tot, com a solució més definitiva, l'exjugador d'hoquei lloretenc també aposta per la figura del voluntariat. "Cal tractar els monitors i entrenadors que fan un servei de voluntariat compensat. El que fan és ajudar la base dels clubs i, a canvi, se'ls paga les despeses, això no és un sou". Aquesta via argumentada per Tibau és la mateixa que han defensat des de la UFEC per boca tant de David Moner com del seu vicepresident Gerard Esteva. "Cal diferenciar clarament l'esport professional de l'amateur, perquè no és el mateix una persona que viu de l'esport d'una altra que fa una hora d'entrenament a les tardes", expliquen fonts de la UFEC que fa setmanes que intenten assessorar els diferents clubs i particulars que poden quedar més afectats davant la iniciativa estatal. La UFEC apostat per "regularitzar tot allò qe s'hagi de regularitzar en l'esport professional", però deixar en un altre pla l'amateur. "Els voluntaris sempre han estat una part clau de l'esport català i, per exemple, aquí a Girona on hi tants clubs i esports diferents hi ha un gran percentatge de gent que es dedica a l'esport sense que aquest sigui la seva feina principal".

Els àrbitres i la seva cotització

Un apartat paral·lel als problemes dels clubs, i per al qual la via del voluntariat no servirà, és la dels àrbitres i la cotització dels seus honoraris. La intenció d'Hisenda és que els col·legiats de tots els esports, fins ara en molts no era així, hagin de declarar el que cobren per cada partit i fer-ho amb la corresponent retenció. En els últims dies, especialment a la Federació de bàsquet que està sent la més activa a Girona, ja s'ha fet alguna reunió per estudiar l'afectació en els àrbitres de la política d'inspeccions de la Seguretat Social a l'esport català.

La reunió d'aquest vespre Girona serà la primera d'un sèrie de trobades que Tibau farà aquesta setmana per tot Catalunya, mentre que, per la seva part, la UFEC també es reunirà amb les federacions aquesta mateixa setmana per seguir buscant solucions que garanteixin la viabilitat de l'esport amateur a Catalunya.