Instal·lat en la segona posició del campionat, amb deu punts menys que el mallorquí Lluís Salom (KTM), el rosinc Maverick Viñales avui necessita una remuntada a Sachsenring des de la sisena posició de la graella per mantenir la seva pressió sobre Salom. Tot i això, qui ahir es va endur la pole va ser el barceloní Àlex Rins (KTM), que sortirà primer per tercer cop en aquesta temporada. El segon lloc de la graella serà per al líder del campionat i vencedor de les tres últimes carreres. Salom no va poder concloure els entrenaments després de trencar el motor de la seva KTM quan quedaven menys de deu minuts, però això no li va impedir aconseguir el segon lloc. Ahir, Viñales va ser el primer a situar-se al davant de la classificació en uns entrenaments disputats sota l'amenaça de la pluja, de manera que tots els pilots van buscar una bona cronometrada des del principi. Tot i això, el registre inicial del gironí (1:28.327) se seguida va ser superat per Márquez (1:28.225) i posteriorment per Salom (1:27.886). La pugna pel primer lloc no va perdre intensitat durant tota la sessió però, en el tram final, Rins acabaria adjudicant-se el primer lloc amb un temps de 1:27.300. Viñales va intentar contestar, però va cometre algunes errades, com una sortida de pista que va poder controlar, i va quedar instal·lat en la sisena posició. El seu cosí Isaac (Honda) sortirà onzè.

En Moto 2, el belga Xavier Simeon (Kalex) va privar al barceloní Jordi Torres (Suter) d'aconseguir la seva primera pole després d'haver estat el més ràpid durant bona part dels entrenaments.