Marc Márquez (Honda) sortirà des de la primera marca de la graella, en el circuit de Sachenring, després d'assolir el millor temps dels entrenaments per tercera vegada aquesta temporada mentre el seu company d'equip, Dani Pedrosa, retornava al circuit alemany provinent de l'hospital. Pedrosa, que va patir una caiguda molt aparatosa en la tercera sessió d'entrenaments lliures va haver de ser traslladat en helicòpter a l'hospital de Chemnitz, on se li van efectuar diverses proves que van determinar que el pilot patia un traumatisme cranioencefàlic i una possible lesió en el plexe braquial que no li va impedir tornar poc després a Sachsenring. El triple campió del món es va prendre en calma les hores següents al circuit, on va menjar tranquil i on descansarà per intentar estar en les millors condicions per a la cursa d'aquest migdia; el de Castellar del Vallès serà dubte fins a última hora però en cas de participar sortiria dotzè gràcies al seu registre dels entrenaments lliures.

A la pista, Márquez va ser un substitut de luxe del líder del mundial i va aguantar les embranzides de l'italià Valentino Rossi i del britànic Cal Crutchlow, els dos pilots de Yamaha, que van intentar desbancar-lo del primer lloc. El lleidetà va marcar la seva millor volta en el vuitè gir i, si bé Cructhlow, al final segon, i Rossi, tercer, el van imitar una volta després, cap dels dos va poder superar el seu registre i es van quedar a més d'una dècima de diferència.

Bradl cau i Espargaró brilla

L'alemany Stefan Bradl (Honda), qui va patir una caiguda sense conseqüències que no li va impedir continuar els entrenaments, no va poder passar de la quarta plaça amb tant sols 25 mil·lèsimes de segon d'avantatge sobre un espectacular Aleix Espargaró sobre l'ART, de menys potència que les motocicletes dels equips oficials. El de Granollers va aprofitar el traçat revirat de Sachsenring per superar un grapat de pilots amb motors més potents, com Nicky Hayden (Ducati), Bradley Smith (Yamaha) o Álvaro Bautista (Honda).