Els Mundials de Natació de Barcelona ja són aquí. La cerimònia inaugural "Somnis d'aigua" donarà aquesta nit (21.45, Tv3) el tret de sortida a la competició que aplegarà a la capital catalana, durant 17 dies, els millors esportistes aquàtics d'arreu del planeta. Des d'avui fins el 4 d'agost, grans noms com el de Ryan Lochte, Yang Sun, Chad Le Clos, Missy Franklin o Mireia Belmonte brillaran a la natació, així com Svetlana Romashina o Ona Carbonell a la sincronitzada. A banda d'aquestes dues disciplines, Barcelona també serà seu del waterpolo femení i masculí, els salts, els salts de gran alçada i les aigües obertes. Set modalitats repartides en quatre seus.

La primera d'elles, i la principal, serà al Palau Sant Jordi. La gran joia dels Jocs Olímpics de Barcelona '92 acollirà la natació i la sincronitzada. Amb capacitat per a uns 12.000 espectadors, al centre del pavelló s'hi ha situat una piscina provisional de 50 metres de llarg, 10 carrils i quatre milions de litres d'aigua. Unes instal·lacions que la mateixa organització no ha dubtat en qualificar-la "d'obra mestra de la enginyeria".

A la retina de milions d'espectadors encara està gravada la imatge dels saltadors fonent-se amb la Sagrada Família i la ciutat de Barcelona de fons l'any 1992. La icònica Piscina de Montjuïc tornarà a ser l'escenari dels millors saltadors del món. Unes altres instal·lacions olímpiques són les Piscines Bernat Picornell, situades a l'Anll Olímpic, i que seran seu dels tornejos de waterpolo masculí i femení. Pot albergar uns 4.000 espectadors.

Baixant de la muntanya de Montjuïc fins el Mediterrani, al Moll de Fusta del Port Vell s'hi podran veure les proves d'aigües obertes i els espectaculars salts de gran alçada (27 metres per a homes i 18 per a dones). Aquesta modalitat es disputarà per primera vegada en un Mundial.

Una de les discplines que aixecarà més expectativa arreu de l'etat serà la natació sincronitzada, que estrena nou cicle després de la marxa d'Anna Tarrés i tota la polèmica generada arran de la seva gestió al capdavant d'un equip que va conduir fins l'elit d'aquest esport. Sense ella ni la nadadora Andrea Fuentes, la responsabilitat caurà sobre la seleccionadora Esther Jaumà i la capitana Ona Carbonell. Amb elles al capdavant, les noies intentaran sumar almenys les sis medalles de l'últim Mundial.

Mireia Belmonte és una altra de les grans atraccions per als aficionats de casa nostra. La badalonina va penjar-se dues plates amb regust a or als Jocs de Londres i ara és una de les grans esperances de la delegació espanyola. Pel que fa una altra catalana, Erika Villaécija, la de Barcelona combinarà la piscina amb les aigües obertes, tal i com va fer a Londres 2012. El seu objectiu és superar el vuitè lloc a les aigües obertes dels últims Jocs.

Pel que fa la participació gironina, l'única representant serà la waterpolista del CN Sabadell Jennifer Pareja. L'olotina, que l'any passat va guanyar la medalla de plata amb la selecció espanyola a Londres, és la capitana i una de les peces fonamentals de l'equip que dirigeix Miki Oca. Les noies del waterpolo són una de les grans candidates per penjar-se l'or en aquesta disciplina.