Barcelona ha inaugurat aquest divendres a la nit al Palau Sant Jordi els campionats mundials de natació que es disputaran del 20 de juliol al 4 d'agost a la capital catalana. Ho ha fet amb un espectacle al·legòric de missatge ecologista en què s'ha explicat l'origen de la vida i la importància de l'aigua en el cicle vital de la terra. Un dels moments culminants de l'espectacle, dirigit per Hansel Cereza, ha arribat cap a un quart d'onze de la nit, quan la colla castellera Castellers de Barcelona ha carregat i descarregat un quatre de set a dins la piscina del Palau Sant Jordi.

Tal com explicava el director artístic de l'acte, Hansel Cereza, dies enrere, "la cerimònia inaugural és una oda a l'aigua", és el somni d'un nen convertit en realitat. L'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, dirigida per Arthur Post, ha estat l'encarregada d'interpretar "Planeta Aigua", la suite composta per Albert Guinovart per a un espectacle inaugural en què han participat 814 persones.

A través de la cerimònia s'ha pretès enviar el missatge que "l'aigua és essencial" per al planeta terra, així com que "sense ella no hi hauria vida", com explicava Cereza. Per fer-ho l'acte ha començat amb un discurs pessimista i crític amb el planeta que ha anat evolucionant cap a una visió més positiva.

La cerimònia ha tingut tres protagonistes principals, Eduard Admetlla (veterà submarinista, pioner d'aquesta pràctica a Catalunya), un nen que ha intervingut en un entorn sec i un altre nen que ha estat protagonista a l'aigua. L'escenografia completa ha tingut una durada aproximada d'una hora i ha estat acompanyada amb música en directe a càrrec de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Catalunya, composta per Salvador Niebla.

Un dels moments culminants de l'espectacle ha tingut lloc quan la colla castellera Castellers de Barcelona s'ha llençat a la piscina del Palau Sant Jordi per carregar dins l'aigua un quatre de set, dos dels pisos dels quals estaven sota el líquid element. La colla ha pogut carregar i descarregar sense problemes el que ben segur ha estat un dels primers castells humans que s'han fet a l'aigua en la història d'aquesta pràctica.

La competició arrenca el dia 20 de juliol amb proves de natació sincronitzada, salts i aigües obertes, el 21 de juliol comença la competició de waterpolo, el 29 de juliol s'estrena la prova de high diving i es tancarà el 4 d'agost amb les finals de natació, que es desenvoluparan al Palau Sant Jordi. Durant els 16 dies de competició es veuran 40 finals de natació, 10 de salts, set de sincronitzada, sis d'aigües obertes, dues de waterpolo i dos salts de gran alçada.