Els Campionats d'Espanya de BTT a Panticosa van tenir color gironí de la mà del cerdà Josep Antoni Hermida i de l'escalenca Vicky Hernández, que es van penjar la seva setena medalla d'or en cross country i vuitena en descens, respectivament. A l'estació d'esquí aragonesa, el primer a coronar-se va ser el de Puigcerdà malgrat l'oposició d'Iván Álvarez i Sergio Mantecón. El biker del Multivan Merida va anar de menys a més en un traçat complicat, de 4.480 metres de corda; va començar al rebuf dels seus dos rivals que van imprimir un ritme molt alt des dels primers minuts, però el gironí només va tardar mitja volta a situar-se líder i trencar la cursa al costat d'un Álvarez que no cedia ni un sol metre.

Una punxada del ciclista madrileny li va permetre quedar-se en solitari al capdavant i va poder gestionar la resta de la carrera amb un marge d'entre 30 i 45 segons sobre els seus rivals. Aquesta diferència es va mantenir fins a falta de dues voltes per al final, quan Álvarez i Mantecón van abaixar el ritme per coronar-se campions per setena vegada amb més d'un minut d'avantatge sobre Álvarez, que va ser segon. Mantecón va completar el podi a dos minuts del de la Cerdanya.

En descens, Vicky Hernández va assolir la seva vuitena corona de l'especialitat en un circuit d'uns dos quilòmetres i més de quatre-cents metres de desnivell, molt ràpid i tècnic en el qual els ciclistes van protagonitzar vols espectaculars. En la mànega classificatòria, la gironina es va veure superada per Mireia Boscà, però en la final va aconseguir donar la volta a la situació amb una cronometrada de 5:06.414; tres segons més ràpida que la seva rival. L'asturiana Covadonga González, a 38 segons d'Hernández, va ocupar el tercer esglaó del podi femení dels Campionats d'Espanya de BTT.