El Barcelona va presentar ahir al migdia uns beneficis nets en l'última temporada de 32 milions d'euros lliures d'impostos, segons va anunciar el vicepresident econòmic del club blaugrana, Javier Faus.

En la campanya 2012-13, els ingressos han pujat fins als 491 milions d'euros, 21 milions més d'allò esperat, i un resultat abans d'impostos de 44 milions d'euros, el segon més elevat de la història. Faus va revelar també que els beneficis podien haver augmentat, encara que el Barça ha hagut de fer front a unes inspeccions d'Hisenda (2005-08), que li han suposat uns 8 milions d'euros.

Una quantitat aproximada (8,3 milions d'euros) és la reflectida en el pressupost per la depreciació de David Villa, després que la seva venda (2 milions d'euros) no hagi compensat l'amortització prevista (10 milions). Sense les inspeccions fiscals, el benefici del club hauria augmentat en 32 milions d'euros. "Els inspectors (d'Hisenda) viuen a casa nostra. El Barça està en contínua inspecció", va dir Faus, qui va confirmar que les actes s'han tancat de conformitat.

Es van obrir per diferents criteris per comptabilitzar el pagament de l'IVA, l'impost de societats, l'IRPF. "Diferències com passen en milers d'empreses", va insistir el vicepresident econòmic.

Pel que fa als ingressos, el club català ha aconseguit 491 milions, sense que s'hagin produït traspassos, perquè la transacció per Thiago Alcántara (25 milions) es comptabilitzarà en el pròxim exercici. Aquests 491 milions són quatre milions menys que l'any anterior. La partida més important en aquest capítol és la de mercadotècnia (172 milions).

Les despeses han ascendit a 443 milions, dels quals 245 milions corresponent a salaris esportius i 96 despeses de gestió, entre ells la depreciació de Villa, que és una de les desviacions negatives del pressupost.

El més important per a Faus és la contenció de la massa salarial esportiva, que inclou sou i amortitzacions. Va destacar que aquesta puja fins als 305 milions, fet que suposa el 62 per cent del pressupost, 15 punts menys que a la temporada 2009-10. "Per molt sacrifici que fem, el club no es pot ordenar si no es manté controlada la massa salarial que, en el cas del primer equip, ha suposat 212 milions d'euros en l'últim any. Mantenir-la entorn dels 200-215 milions és el nostre objectiu per als pròxims anys", va informar Faus.

El deute net del Barcelona a 30 de juny de 2013 és de 331 milions i s'ha rebaixat únicament tres milions, quan estava previst que en aquesta campanya rondés els 40 milions d'euros. "És a causa de l'efecte Neymar. En comprar-lo al juny, hem hagut de comptabilitzar l'operació en aquesta temporada. Si l'haguéssim fitxat l'1 de juliol, la reducció del deute hauria estat de 50 milions", va insistir.

Faus va recordar que l'objectiu de la junta de Sandro Rosell és que el deute baixi de 200 milions el 2016 i que l'any vinent es rebaixarà entre 60 i 70 milions d'euros.