Els helicòpters de rescat no van albirar avui rastre dels tres muntanyencs que van desaparèixer el dia 22 al nord del Pakistan i que la seva expedició ha donat per morts, va informar a Efe una font pròxima a l'operatiu.

"Dos helicòpters van partir cap al Gasherbrum-I a les 11.30 (hora local, 06.00 GMT) i van tornar a les 17.00. No van veure res", va explicar Said Anwar, responsable Lela Peak, l'agència pakistanesa que va organitzar l'ascens de l'expedició espanyola .

"No crec que hi hagi més recerca. El temps no és bo i quan una persona es troba desapareguda a més de 7.000 metres d'altura durant cinc dies és impossible aguantar amb vida. És un moment trist", va dir la font a última hora del tarda local.

L'expedició espanyola va emetre poc abans un comunicat conjunt en què va donar per morts els tres muntanyencs-Abel Alonso, Xevi Gómez i Álvaro Parets-.

Entre els signants del comunicat es troba l'escalador de La Rioja Alfredo García, que els acompanyava però que va aconseguir baixar després de no fer cim i avui iniciar el descens al camp base de l'expedició espanyola al Gasherbrum-I.

García havia intentat coronar el passat diumenge els 8.068 metres del Gasherbrum-I (també anomenat K-5 o Hidden Peak, Pic Amagat) el passat diumenge amb quatre companys, però tant ell com un altre, David López, van desistir abans del cim.

López ha aconseguit tornar al camp base i García, després d'unes hores extraviat, va trobar refugi al camp-3.

No obstant això, Xevi Gómez, Álvaro Paredes i Abel Alonso es van desorientar després de fer cim.

L'última vegada que es va contactar amb Gómez, Paredes i Alonso estaven a uns 7.400 metres d'altura i relativament a prop del camp-3, encara que la desorientació i el mal temps que ha castigat la zona des de diumenge van impedir que poguessin aconseguir-ho.

L'expedició espanyola estava integrada per onze alpinistes de diversos punts del país i va arribar al Pakistan fa un mes per assaltar el Gasherbrum-I, també conegut com a K-5 o Hidden Peak (Pic Oculti), l'onzena muntanya més alta de la Terra.