El nou entrenador del Barcelona, l'argentí Gerardo 'Tata' Martino, creu que seria "un fracàs absolut" que el conjunt blaugrana no conquistés cap títol aquesta temporada, perquè "és un club que està acostumat a guanyar i el que ofereix la seva plantilla és del millor que hi ha al món". Tata Martino és conscient que arriba a un club on "mai" hauria imaginat que entrenaria pels problemes de salut de Tito Vilanova, amb qui ha parlat les últimes hores. I també que té entre les mans un model d'èxit que no convé canviar i un grup de jugadors que "ha viscut molts moments d'esplendor" els últims anys. "L' estil del club és fonamentalment l'estil dels jugadors. Intentarem mantenir el mateix esquema del 4-3-3 i confirmar aquesta forma de jugar amb què ells se senten molt còmodes. Encara que, evidentment, tractarem també d'inserir qüestions personals que creiem que poden fer que sigui un equip fins i tot més complet", va explicar durant la roda de premsa de la seva presentació.

Amb un discurs loquaç, humil, coherent i sensat, Martino va dir que es considerava "un privilegiat" per, com va dir el director tècnic del Barcelona, Andoni Zubizarreta, poder entrenar "un dels millors equips del món". "Cal atrevir-se, posar-se davant d'aquests jugadors i encarar el repte", va destacar d'ell Zubizarreta, que va explicar que va elegir el tècnic argentí perquè ha comprès a la perfecció "que el model és innegociable, es desenvolupa, s'expandeix, però no es canvia". El director tècnic del conjunt blaugrana va saber fa deu dies, de mà del president, Sandro Rosell, que Vilanova havia recaigut del càncer que pateix des de fa any i mig en la glàndula paròtida i que s'havia de buscar-li un relleu.

"El que sents primer, quan et comuniquen la notícia, és un dolor immens i, en les primeres 24 hores de recerca del nou entrenador, el meu procés mental sempre acabava a la cara de Tito. Era com entrar en un bucle", va explicar Zubizarreta. Tot i això, Zubizarreta va deixar clar que l'elecció del Tata va ser "relativament ràpida" després de mantenir diverses converses telefòniques amb ell: "Llavors vam tenir clar que havia de ser el nostre entrenador".

Martino arriba amb la lliçó apresa. Sap que ve a entrenar un equip que gravita entorn de Leo Messi, amb el qual comparteix ciutat natal, Rosario, i equip de bressol, Newell's Old Boys, però al qual va reconèixer no conèixer personalment. "Leo va explotar el seu rol de golejador com a centre davanter i seguirà jugant exactament en el mateix lloc. L'ideal seria tenir un equip que li segueixi brindant totes les opcions", va comentar sobre Messi, que, segons Zubi, "no ha tingut res a veure" en el fitxatge del seu compatriota. A més a més, Martino es va mostrar convençut que Messi i el brasiler Neymar da Silva s'entendran perfectament sobre el terreny de joc: "No em passa pel cap pensar que dos jugadors com Messi i Neymar no puguin jugar junts. En tot cas, si no poguessin fer-ho, seria un dèficit de l'entrenador i no un problema dels jugadors".

Aconseguir que aquesta plantilla que ho ha guanyat tot "?se?guei?xi tenint la mateixa fam" de triomfs i "armar ràpidament un grup" que treballi unit per aconseguir èxits seran dues de les claus perquè el Barcelona mantingui el cicle guanyador, segons va apuntar Martino.

El nou tècnic del conjunt blaugrana fins i tot no se sent legitimat per demanar reforços. "Només he parlat amb Carles Puyol (el capità) i necessitem tenir més coneixement de la plantilla per saber què necessita. De moment, compto amb tots", va indicar. No va parlar sobre la possibilitat de contractar un central, encara que s'ha desfet en elogis cap a l'argentí Santiago Vergini, al qual ha dirigit recentment al Newell's i que sona com un dels futuribles: "És un excel·lent jugador que ha fet una gran temporada". Menys evasiu i molt més contundent s'ha mostrat quan se li va preguntar per Fàbregas i l'interès del Manchester United per fer-se amb els seus serveis. "Si el club ha rebutjat dues vegades una oferta per ell, jo agrego una tercera."

Tata Martino va viatjar a la tarda a Oslo, on avui presenciarà en directe l'amistós entre el Barça i el Valerenga noruec. Dilluns que ve, començarà a treballar.