La tradicional fredor de l'esport espanyol en la lluita contra el dopatge va ser un dels factors que varen jugar en contra de les opcions de Madrid d'organitzar els Jocs Olímpics del 2020. I, just cinc dies després de perdre la nominació, les autoritats estatals varen destapar una ofensiva en contra de les trampes en l'esport que, de manera molt poc transparent, va tornar a esquitxar l'atleta lloretenc Àngel Mullera. Al llarg del dia d'ahir es varen filtrar als mitjans de comunicació quatre suposats positius - tres atletes (Àngel Mullera, Sergio Sánchez i Alberto Lozano) i un jugador de bàsquet (Chamerlain Oguchi), però a la tarda la directora de L'Agència Espanyola de Protecció de la Salut en l'Esport, Ana Muñoz, no va voler confirmar cap nom en la seva compareixença al Congrès. "S'han produït resultats analítics adversos, però no seré jo qui assenyali als qui s'han vist involucrats", va dir Muñoz que va revelar, això sí, que "dos del casos corresponen amb una substància no específica de l'Agència Mundial Antidopatge que tenen associades sancions molt greus". Serien els dels fondistes Sergio Sánchez i Alberto Lozano que haurien donat positiu per EPO també en el contraànalisi fet un laboratori de Suïssa.

En canvi, el cas de Mullera és un presumpte "resultat advers" per corticoïdes en els Campionats d'Espanya d'Alcobendas del passat juliol que el gironí s'explica pel medicament que sempre ha près per combatre l'asma. "Les autoritats esportives espanyoles coneixen perfectament que pateixo asma i que les substàncies que apareixen en aquest control antidopatge estan relacionades amb el control de l'esmentada malaltia i no incideixen en el meu rendiment esportiu", va explicar el lloretenc en un comunicat que va fer públic per la tarda. El medicament que prèn Mullera, Pulmicort, és "totalment legal" i no és res més que el típic inhalador que fan servir gran part dels asmàtics. Un dels principis actius d'aquest producte, budesònida, és el que hauria provocat el "resultat advers" per corticoïdes en el control d'Alcobendas, però Mullera recorda que "això no pot ser considerat com un positiu, perquè no té cap incidència en les meves marques".

"És el meu tractament d'asma, que hem prenc des de fa 12 anys, és una persecució en tota regla. És legal, és el meu tractament". Mullera intentava explicar ahir que, com ja li va passar abans dels Jocs de Londres, se sent "perseguit" per les autoritats antidopatge espanyoles i per alguns mitjans de comunicació de Madrid. "Em sento perseguit sense cap fonament iestic valorant amb els meus advocats les accions legals en contra de qualsevol actuació que pugui qüestionar la meva professionalitat, honestedat i innocència". Mullera veu la situació generada ahir molt semblant a la que va viure abans dels Jocs de Londres després que uns correus electrònics on parlava sobre EPO amb un metge, publicats pel diari esportiu madrileny As, van estar a punt de deixar-lo sense Jocs tot i que no havia donat positiu en cap control. "Això no té cap fonament com tampoc les tenien les afirmacions que em van imputar una sèrie d'irregularitats per impedir la meva participació en els Jocs Olímpics de Londres i que es va demostrar que no eren certes".

Dos casos aparentment diferents al d'Àngel Mullera són el dels atletes Sergio Sánchez i Alberto Lozano. Els dos haurien donat positiu per EPO en el mateixos campionats estatals d'Alcobendas. El lleonès Sergio Sánchez va guanyar el títol estatal dels 5.000 metres en aquell campiont d'Alcobendas, precisament per davant d' Alberto Lozano, i després va participar sense sort en els Mundials de Moscou (eliminat en les sèries). El 2.010 va ser subcampió mundial dels 3.000 metres en pista coberta a Doha.

Finalment, el darrer cas de presumpte dopatge conegut ahir és el de l'exjugador del Gran Canaria de bàsquet (ACB) Chamerlain Oguchi. El pivot que ja no juga a la lliga espanyola hauria près Bromantan.