Jacinta Monroe, Allisson Feaster, Angelica Robinson, Gisela Vega, Sonia Reis, Morgan Warburton... L'Uni Girona ha tingut bones estrangeres en aquestes darreres temporades a Lliga Femenina 1. Monroe tenia una esquerra finíssima, Feaster era l'experiència feta jugadora de bàsquet i l'actual pivot del Salamanca, Robinson, va impactar a la lliga aportant sempre per sobre dels 15 punts i 10 rebots. Ara bé, cap, segons estan convençuts a ?Fontajau, haurà arribat a Girona amb les expectatives de Charde Houston.

La nova aler-pivot de l'Spar estava jugant dissabte a la matinada la final de la conferència oest de la WNBA (NBA femenina) al costat de primeres estrelles del bàsquet mundial com Simone Augustus, Maya Moore, Diana Taurasi o Britney Griner. "Esperem d'ella que sigui un dels referents de l'equip", explica el director esportiu de l'Uni, Pere Puig, sobre una jugadora que, lògicament, a la lliga nord-americana no fa els grans números que té a Europa però que, per exemple, en el primer partit d'aquesta final contra Minnessota va fer nou punts i va capturar tres rebots en només 12 minuts. "Amb nosaltres aportarà anotació i capacitat de lideratge, diu Puig d'una jugadora amb caràcter fort i que, amb l'excepció de la temporada passada al Maccabi Ashdod israelià, sempre solia jugar a l'hivern en equips d'Eurolliga.

L'Uni es va moure ràpid, i amb l'ajuda de patrocinadors, va aconseguir lligar molt aviat una incorporació que suposa una aposta econòmica per tenir una jugadora tan referent i, també per modificar una mica l'estil de joc respecte a la temporada passada. Monroe era un perfil més interior i, ara, amb Charde Hosuston, l'Uni jugarà amb quatre dones buscant la cistella de cara. "És una aposta diferent d'altres anys perquè jugarem amb un quatre obert (Houston) i amb menys alçada", detalla Puig.

L'equip de Houston, Phoenix Mercury, va perdre i les Lynx de l'exescorta del Ros Casares Maya Moore, jugaran pel títol després d'un segon partit que, amb aquelles paradoxes de l'esport femení, ha tingut més repercussió aquí per la inèdita falta personal que li van xiular a Taurasi (sancionada per fer un petó a la galta a una rival) que no pas per la seva transcendència ?esportiva. Ara, per contracte, Charden Houston té cinc dies de marge per arribar a Girona, on se l'espera a finals d'aquesta setmana per fer alguns entrenaments amb l'equip abans del partit de Lliga Catalana contra el Cadí del 9 d'octubre.

El currículum de Houston no és petit. Com la seva personalitat. Abans de fitxar-la, els tècnics de l'Uni han parlat amb entrenadors que l'han dirigit, com per exemple el francès Michel Gomez al Tarbes, i tothom en diu el mateix: una competidora nata que no suporta perdre ni als entrenaments. Un caràcter fort que, en un història mil vegades repetida en els esports professionals nord-americans, té el seu origen en una adolescència complicada. Als dotze anys, la seva família va perdre la casa on vivien i ella va haver de viure un temps en un cotxe fins que la mare, amb tres feines diferents al mateix temps, tirava endavant els quatre fills. Charde Houston tenia cura dels germans petits mentre es feia un nom en el bàsquet que, en un altre lloc comú als Estats Units, li va permetre anar a la Universitat de Connecticut i acabar sent una esportista professional.

De la NCAA va passar a la millor lliga del món, WNBA, on va guanyar el títol del 2011 amb Minnesota i va jugar l'All-Star del 2009 al mateix temps que, els hiverns, ha fet carrera a Europa a Israal (Raanana Hertzliya, Maccabi Ramat Hen i Maccabi Ashdod), a França (Tarbes), a la República Txeca (USK Praga), a Turquia (Universistat d'Istanbul) i a Eslovàquia (Kosice). Una carrera llarga, completada per una medalla amb la selecció nord-americana en els Jocs Panamericans, i que ha permès a Houston viure del bàsquet sense oblidar-se del seus orígens. La nova jugadora de l'Spar Uni Girona té una fundació per ajudar joves amb problemes a tirar endavant - Y.O.U. (Youth Opportunities Unlimited) - i, darrerament, s'ha implicat molt en la seva altra passió: el disseny. Té un plana web on ven el seus propis dissenys de joies i vestits: Body Karmah.