Sancions de milers d'euros, inspeccions a tort i a dret, responsabilitat per als membres de les juntes directives, la "mort" de l'esport amateur català... El passat 10 de juliol, els clubs esportius gironins sortien amb els pèls de punta d'una reunió informativa on Iván Tibau i el president del Consell Català de l'Esport, Gerard Figueres, els van explicar les possibles conseqüències de la campanya d'inspeccions de la Seguretat Social a les entitats esportives que havia començat uns mesos abans acarnissant-se amb el CN Sabadell. En aquell moment, encara no fa tres mesos, el futur de l'esport català amateur semblava molt negre, l'asessossora legal que acompanyava Tibau i Figueres parlava de sancions retroactives, però ara el panorama es va aclarint a través dels moviments polítics per definir legalment el terme "voluntariat".

L'objectiu és aconseguir que la Seguretat Social no vegi com a "treballadors" a tècnics o col·laboradors esportius que obtinguin una compensació econòmica per la seva tasca inferior al salari mínim (fixat per al 2013 amb 645,30 euros). Els clubs estarien exempts de pagar les cotitzacions d'aquests voluntaris en una mesura que es veu com una via per separar clarament l'esport amateur del professional. "La gent que estigui per sobre d'aquestes xifres hauria de cotitzar. El que tampoc pot ser és que ens trobem casos de gent que es queixa que ha rebut una inspecció i, després, veus que està guanyant més de 1.000 euros al mes sense declarar res", explica una persona implicada en les negociacions. Els 645,30, el salari mínim, s'agafen com un barem per situar el tall tot i que, segons les mateixes fonts de la part negociadors catalana, també es podria "acceptar una proposar al voltant dels 500 o 600 euros com a límit". Aquí, però, tothom admet que aplicar per definir els voluntaris la xifra del salari mínim interprofessional és més fàcil perquè és una dada que el mateix govern estatal publica i actualitza cada any.

El primer pas important per aconseguir aquest objectiu va arribar el passat setembre al Congrés dels Diputats a Madrid quan, en la tramitació de la nova llei de Suport als Emprenedors, es va entrar una disposició addicional que insta el Govern de l'Estat a estudiar possibles solucions en un termini màxim de quatre mesos. "El govern procedirà a fer un estudi de la naturalesa jurídica i la seva ubicació en el camp d'aplicació de la Seguretat Social de l'activitat desenvolupada en clubs i entitats esportives sense ànim de lucre que puguin considerar-se marginals i no constitutives del mitjà fonamental de vida".

El full de ruta marcat per les parts passa per intentar que, mentre s'allarga el termini de quatre mesos marcat pel congrés, les inspeccions de la Seguretat Social als clubs perdin intensitat en una mena de pròrroga que hauria d'acabar amb l'aplicació de la nova llei. Mentrestant, però, des de la Secretaria General de l'Esport i la UFEC es recorda als clubs la necessitat de comunicar al Consell Català de l'Esport qualsevol alta nova de treballadors. La setmana passada, en una carta firmada per Ivan Tibau i David Moner s'explicava que així es podria informar i a les direccions territorials de la Seguretat Social i mantenir a ratlla les inspeccions. La comunicació es pot realitzar a través de la pàgina web de la Generalitat.