El castellonenc Joan Barreda (Honda) va guanyar ahir, en motos, la primera etapa del Dakar , entre les localitats argentines de Rosario i San Luis, per davant del català Marc Coma (KTM) i del francès Cyril Despres (Yamaha).

Barreda va recórrer els 180 quilòmetres d'especial en 2 hores, 25 minuts i 31 segons, i va avantatjar en 37 segons Coma, un dels favorits al títol, que es va perdre per lesió el ral·li de l'any passat. Despres, campió vigent que enguany competeix amb Yamaha, va arribar a 1:40 del guanyador de la jornada. El quart lloc va ser per al també francès Alain Duclos (Sherco).

El portuguès Paulo Gonçalves (Honda) va ser cinquè i el xilè Francisco Chaleco López (KTM), sisè, a més de tres minuts del primer classificat. El pilot gironí de Vilablareix, Dani Oliveras va acabar 53è. Laia Sanz, va entrar 35a.

El Dakar va començar amb un llarg tram d'enllaç des de Rosario i una especial curta per camins pedregosos i diversos encreuaments de rius a la província de San Luis, a la zona central de l'Argentina.

A la categoria de cotxes, la victòria en la primera etapa va ser per el portugès Carlos Sousa (Haval) que va arribar amb un temps de 2 hores, 20 minuts i 36 segons. Van completar el podi de la primera jornada, l'argentí Orlando Terranova (Mini), i Nasser Al-Attiyah (Mini). El català, i un dels favorits Nani Roma, va acabar quart. Per la seva part, el madrileny va acabar cinquè, i Sthephan Peterhansel sisè.

Aquest dilluns, el ral·li pujarà un esglaó el seu nivell de dificultat amb la segona etapa, entre San Luis i San Rafael, que suposarà l'aparició de les primeres dunes al sector de Nihuil. Serà també la primera vegada que les actuacions i les motos circulin per traçats diferents en alguns trams de la jornada. Les motos i els quads hauran de completar 359 km contra el crono i els cotxes i els camions 433 km.