El portuguès del Reial Madrid Cristiano Ronaldo, envaït per l'emoció, amb llàgrimes als ulls, i acompanyat pel seu fill, va conquistar ahir la seva segona Pilota d'Or superant en una ajustada votació Leo Messi (Barça) i Frank Ribéry (Bayern). Cristiano (27,99% dels vots), sortia com a favorit, per trencar un domini de quatre anys seguits de l'astre argentí.

És, després del que va aconseguir el 2008, el segon trofeu per al madridista, situat al costat de Pelé a l'escenari del Palau de Congressos de Zuric i que va superar en vots Messi, que va ser segon (24,72%), i Ribéry, que va acabar tercer (23,36%).

Obligat a quedar-se a l'ombra de l'argentí i a sortir malparat en gairebé totes les comparacions, Cristiano Ronaldo va tenir ahir un consol al Palau de Congressos de Zuric quan el president de la FIFA, el suís Joseph Blatter, li va lliurar el trofeu que l'acredita com el millor jugador de l'any passat. Va ser, de pas i potser de forma indirecta, un gest de desgreuge del mandatari del futbol mundial. La manera com Blatter va poder reparar el la burla pública que havia protagonitzat sobre el jugador del Reial Madrid en una conferència a Anglaterra. Hores abans de rebre el premi, en la roda de premsa, Ronaldo ja havia revelat que aquell capítol estava oblidat després de parlar amb Blatter per telèfon.

Cristiano Ronaldo, que va estar acompanyat a la gala per la seva família i que es va deixar veure amb la seva nòvia Irina i el seu fill, pot respirar tranquil. Un alleujament que donarà calma al portuguès, en ocasions condicionat per l'impecable trajecte del seu adversari.

El món del futbol va premiar el més destacat de l'any en una carrera sumida cada edició en la indefinició i sense un barem clar per determinar el mereixedor del trofeu. A vegades ha estat, com aquesta, l'excel·lent del curs; altres, el més rellevant dins d'uns èxits col·lectius; en ocasions, el considerat el millor del món; i a la resta, alguns que no tenien a veure amb res d'això.

Cristiano Ronaldo, amb el seu fill en escena i la seva xicota Irina i la seva mare, commogudes al pati de butaques, no va contenir l'emoció. "No tinc paraules per descriure aquest moment. Gràcies als meus companys del Reial Madrid i de la selecció i a la meva família. És un honor. És molt difícil gua?nyar aquest premi. Ha estat gràcies al meu president i a moltes persones que estan al meu costat. Vull esmentar Eusebio (el mític jugador portuguès recentment desaparegut) i també la meva xicota i el meu fill. És un moment molt emocionant. No puc parlar més", va dir plorant.

Els gols i un final d'any excels han tornat al cim Cristiano Ronaldo, que tot i això va marxar de buit a final de temporada quant a trofeus col·lectius. El segon màxim anotador de la Lliga espanyola, amb 34 gols, va explotar en la segona meitat de 2013, sobretot guiant Portugal cap al Mundial de Brasil amb una actuació descomunal en la repesca.

Ronaldo queda ja a l'altura de Beckenbauer (1972 i 1976), Rummenigge (1980 i 1981), Keegan (1978 i 1979), Ronaldo Nazario (1997 i 2002) i Di Stéfano (1957 i 1959), que van aconseguir també dos reconeixements i un per sota de Cruyff (1971, 1973 i 1974), Van Basten (1988, 1989 i 1992) i Platini (1983, 1984 i 1985), que en van obtenir tres. Messi, amb quatre (2009, 2010, 2011 i 2012) segueix com el dominador absolut.

La model brasilera Fernanda Lima i Ruud Gullit van marcar el pas en una cerimònia guiada sense escàs marge per a la improvisació ni cabuda per a l'espontaneïtat. Només la imatge del guanyador en recollir el premi, les llàgrimes de Pelé quan va rebre el premi d'honor al millor jugador de la història i l'homenatge a Eusebio van donar un aire diferent d'un espectacle amb espai per a la música amb actuacions d'artistes internacionals com Laura Pausini, James Blunt i Amy MacDonald.