Un viatge amb dues versions. L'eliminació del Girona CH de la Lliga Europea d'hoquei femení per haver arribat tard al partit després d'una avaria en una furgoneta demostra que la il·lusió d'un equip pot estroncar-se en el moment menys esperat i que el reglament, per molt cruel que sigui, existeix per complir-se. El club gironí està indignat per la seva expulsió de la màxima competició continental sense poder jugar el partit de tornada quan a l'anada ja havia mostrat la seva superioritat (9-0): "És surrealista, vam tenir un problema amb una furgoneta, que li pot passar a tothom, i no és just. Les noies han plorat molt i és un drama". La indignació de l'entrenador del Girona, Albert Bou, contrasta amb la reflexió del president del Comitè Europeu d'hoquei patins (CERH), Fernando Graça: "La meva feina és complir i fer complir les normes".

L'article 9 del reglament de la competició europea deixa ben clar que "si, per la falta d'un equip, un partit no pot ser disputat (...) aquest serà eliminat". Com a molt tard, el partit pot començar quinze minuts després de l'hora establerta inicialment. En declaracions a Diari de Girona, Graça va destacar que "jo no puc dir a uns àrbitres que no compleixin els reglaments". El màxim dirigent europeu de l'hoquei és un dels protagonistes del polèmic serial que va viure el Girona la tarda de dissabte, ja que hi estava present. Graça va arribar al matí a Anglaterra per participar en una jornada de formació per a àrbitres anglesos i va aprofitar per fer acte de presència al pavelló Bushfields de Peterborough, una ciutat de més de 200.000 habitants, ubicada a 150 quilòmetres al nord de Londres.

Furgoneta, GPS, taxi i mòbils

L'accidentat viatge del Girona, que va provocar que les jugadores arribessin amb 25 minuts de retard al pavelló de Peterborough, va ser provocat per un error mecànic en una de les dues furgonetes que havia llogat el club. A partir d'aquell moment van aparèixer els nervis, les trucades, els malentesos i la incredulitat final de la comitiva gironina, que s'allotjava en un hotel proper a l'aeroport londinenc de Gatwick, on havia arribat el mateix matí de dissabte. El partit començava a les vuit del vespre i, tres hores abans, l'equip va iniciar el trajecte de 150 quilòmetres des de l'hotel. El vehicle que anava al capdavant era el que duia GPS. El del darrere, conduït per l'entrenador Albert Bou, li seguia el rastre. En un encreuament, però, "la segona furgoneta va aturar-se i no s'engegava", explicava ahir el mateix Albert Bou abans d'agafar l'avió de tornada. El primer vehicle va seguir avançant fins que una trucada va alertar del problema. Al cap de cinc minuts, la furgoneta avariada va tornar a engegar-se, "però estàvem perduts en un barri de Londres i en hora punta". La solució va ser trucar a un taxista perquè els conduís fins a l'indret on s'estava esperant la primera furgoneta. La situació era un caos i, del moment de l'avaria fins al retrobament, va passar més d'una hora. "Vam trucar al president, Fernando Graça, per explicar-li la situació. La seva primera resposta va ser que no ens preocupéssim i que ja arribaríem", va dir Bou. L'expedició, ja amb els dos vehicles un darrere l'altre, va fer el trajecte "a tota pastilla" i les jugadores van posar-se els patins dins la mateixa furgoneta per estalviar temps. En arribar al destí, però, "ens vam trobar que els àrbitres estaven a punt de marxar". Ja no hi havia res a fer.

Eren les 20.25 i feia deu minuts que els col·legiats portuguesos Paulo Rainha i Paulo Almeida havien tancat l'acta per falta de compareixença del Girona. "Les jugadores angleses i el públic ens estaven esperant, volien jugar contra nosaltres però els àrbitres ja marxaven", diu un Albert Bou que accepta amb frustració que "hi ha un reglament, però si estàs a 1.500 quilòmetres de casa i tens un problema, hi hauria d'haver una solució". "Estàs lluny de casa, condueixes per la dreta, ràpid i després no hi ha partit; l'equip està destrossat", insisteix el tècnic.

Portuguesos i anglesos

Quan Fernando Graça va rebre la primera trucada del Girona, va explicar el problema al delegat de l'equip Ely i "la seva reacció va ser positiva; volien jugar". Segons el president del CERH, "quedaven 20 minuts per a l'inici del partit i estaven a 100 quilòmetres, els vaig dir que era al pavelló, preocupat, i els vaig recordar que hi ha un reglament per complir". La situació va agreujar-se quan el president de la federació anglesa va intervenir per avisar que les instal·lacions del pavelló tancaven a les deu i que no hi hauria temps per disputar un matx que, amb gairebé tota seguretat, hauria guanyat el conjunt català. Llavors, "l'Ely va canviar la seva opinió per dir que només podrien jugar un partit amistós perquè no hi havia temps". A les 20.15 només hi havia un equip sobre la pista i l'Ely passava a ser un dels vuit clubs classificats per als quarts de final.

El president del Girona, en veure que els havien eliminat, va considerar que va haver-hi una maniobra en contra del Girona entre els àrbitres portuguesos i Fernando Graça. Unes declaracions que no van agradar gens a Graça, qui considera que "el president del Girona va ser molt agressiu amb mi". "Estem parlant d'un tema seriós i no es pot debatre si som portuguesos o no, jo no sóc superior a cap català i no hi ha cap equip de Portugal a la competició". En tot cas, els 3.500 euros que va gastar el Girona en el viatge ja no es recuperaran. La il·lusió de les jugadores (tres van pagar-se el viatge de la seva butxaca) tampoc serà recompensada. El que havia de ser un cap de setmana londinenc va esdevnir un viatge frustrat. Tot un malson.