Tommy Robredo va caure a vuitens de final de l'Open d'Austràlia. Un bon resultat que, acabat el torneig, agafa més valor al comprovar que l'olotí va perdre contra el qui acabaria sent el vencedor final, el suís Stanislav Wawrinka. Robredo, que venia de tres partits molt durs contra Rosol, Benneteau i Gasquet en les rondes anteriors, no va poder poder amb el suís que el va eliminar en tres sets (3-6, 6-7 i 6-7). Ara bé, els vuitens de final a Austràlia han permés a Robredo pujar fins al setzè lloc de l'ATP, la seva millor posició des del gener del 2010, i amb clares opcions de seguir progressant si suma punts aquest mes de febrer a Sud-amèrica en tres tornejos consecutius sobre terra batuda: Viña del Mar (Xile), Copa Claro a Buenos Aires (Argentina) i l'Open de Rio de Janeiro (Brasil).

La brillant recuperació de Tommy Robredo a partir de la passada primavera va permetre a l'olotí, que havia arribat a caure més enllà del 400 del món a l'estiu del 2012, tancar el 2013 ja en una molt bona divuitena posició de l'ATP. El títol a Casablanca i el gran paper a Roland Garros i US Open van ser determinants per a aquest divuitè lloc, però per trobar Tommy Robredo en un lloc com l'actual, setzena millor raqueta del món, s'ha d'anar fixant la vista enrere fins a principis del 2010. Ara fa just quatre anys, Tommy Robredo va passar-se les seves últimes setmanes entre el quinzè i el setzè lloc del rànquing on ja havia estat tot el 2009. Aquell any, el tennista olotí havia arribat al catorzè esgraó de l rànquing ATP, lluny encara de la seva millor posició de sempre (el cinquè de l'estiu del 2006), en una situació, entre el 10 i el 15 del món, a la qual Robredo pot aspirar a arribar aquest mateix mes de febrer si aprofita les peculiaritats del sistema de puntuació de l'ATP. En aquest, els jugadors han de defensar els punts que van fer l'any anterior i, el febrer del 2013, Tommy Robredo només va passar una ronda a Viña del Mar (perdent contra Paolo Lorenzi), cap a Sao Paolo (eliminat a les primeres de canvi per Simone Bolelli) i només ha defensar punts a la Copa Claro de Buenos Aires on l'any pasat va arribar fins a semifinals abans de trobar-se amb l'alacantí David Ferrer.

Així, les opcions de Robredo d'escalar més llocs en el rànquing ATP passen per passar rondes, per exemple, a partir de dilluns al torneig de Viña del Mar a Xile. Un ATP de 250 sobre terra batuda on l'italià Fabio Fognini (15è del rànquing), Robredo (16), Almagro (17), Marcel Granollers (35 ) i el francès Jeremy Chardy (43) són els principals caps de sèrie. Viña del Mar és un dels tornejos que Robredo té en el seu palmarès. Hi va guanyar el 2011. Una setmana més tard, Robredo defensarà punts a Buenos Aires en una Copa Claro que té els mateixos caps de sèrie de Viña del Mar amb un únic, però, important afegit: Rafa Nadal. El manacorí té posat el torneig argentí en el seu calendari si ja superat els problemes físics que l'han afectat a Austràlia. Finalment, Robredo té previst jugar a partir del 17 de febrer a Rio de Janerio, un ATP 500, on,a més de Nadal, Fognini i Verdasco també s'hi afegirà David Ferrer. El 24 de febrer hi ha el torneig de Sao Paolo, que Robredo va guanyar el 2009, però aquest l'olotí, en principi, ja nol disputarà.