L'alemany Michael Schumacher compleix demà un mes en coma artificial en un hospital de Grenoble , a l'est de França , mentre els experts mèdics deixen entreveure el seu pessimisme sobre la possible recuperació de l'heptacampió de Fórmula U.

"És molt poc probable que el Schumacher que coneixíem abans de l'accident torni ", va escriure al seu bloc el que va ser cap metge de la Fórmula 1, Gary Harstein, sobre la salut de l'expilot, que es va colpejar el cap amb una roca el passat 29 de desembre, quan esquiava - amb casc - a l'estació de Méribel, als Alps francesos.

El metge nord-americà prepara el terreny davant un hipotètic despertar del Kàiser, que acaba de fer 45 anys, i avisa que "caldrà considerar un triomf de la resistència humana el fet que Schumacher sigui encara capaç de caminar, d'alimentar-se , de vestir-se i conservar certs aspectes positius de la seva personalitat".

I recolza la seva reflexió amb estadístiques, ja que el cinquanta per cent dels pacients amb un traumatisme com el de Schumacher que passen un mes en estat vegetatiu i desperten pateixen "deterioraments neurològics significatius".

"Si l'estat vegetatiu dura sis mesos, es baixa al 20 per cent, sovint amb deterioraments greus. Després d'un any, la recuperació de l'estat de consciència és molt rara", apunta.

L'estat de salut de Schumacher és "estable", segons ha fet saber el seu entorn el passat 17 de gener, dies després que els metges que el tracten a Grenoble assenyalessin que l'alemany pateix " lesions cranials difuses i serioses".

Des de la seva caiguda, l'expilot ha estat sotmès a dues operacions de neurocirurgia i se li ha retirat "sense riscos" un hematoma situat a l'hemisferi esquerre del cervell, que en el cas d'un destre, com Schumacher , és l'encarregat del llenguatge, la lectura i l'escriptura.

Però presentava encara nombroses hemorràgies i el seu estat era "crític" i "fràgil". Els doctors el mantenen en coma induït, per reduir la pressió intracranial i oxigenar bé el cervell, i res fa pensar que vagin a intentar despertar-lo immediatament.

"Cada dia que passa disminueixen les possibilitats de veure millorar la situació", comenta a "Le Point" Jean -Marc Orgogozo, expert en neurologia de l'hospital de Bordeus, en línia amb Philippe Decq, neurocirurgià de l'hospital de Beaujon, als afores de París, que considera que si transcorregudes tres setmanes d'un traumatisme cranial greu el pacient "no obre els ulls , és un signe que les coses són molt greus" .

Mentre el pessimisme guanya terreny entre els experts , Schumacher segueix rebent el suport dels seus seguidors , que li han enviat el seu alè en un miler de cartes i que es van concentrar davant l'hospital en el seu aniversari , el passat 3 de gener, i aquest diumenge a una marxa en el seu honor al circuit belga de Spa - Francochamps .

La família de la Fórmula Un tampoc s'oblida del seu pilot més llorejat , amb Jean Todt , president de la Federació Internacional d'Automobilisme ( FIA ) , antic cap de Ferrari i amic del pilot , al capdavant .

Todt ha visitat el seu convalescent pupil a Grenoble , a l'est de França, on l'acompanyen el seu pare Rolf , la seva dona , Corinna , els seus dos fills , Gina Maria , de 16 anys , i Mick , de 14 , i el seu germà, el també expilot Ralf Schumacher .

Schumacher , que va batre gairebé tots els rècords possibles en el seu esport , ha rebut també l'ànim dels que van ser els seus companys i rivals , com Felipe Massa , Fernando Alonso , Robert Kubica , Jenson Button , Lewis Hamilton , Sebastian Vettel o Alain Prost i de l'escuderia amb la que més triomfs va obtenir , Ferrari , o de l'alemanya Mercedes .

I també d'altres noms que , com el seu, es consideren llegendes vives d'altres disciplines esportives : l'extennista Boris Becker , l'exfutbolista Fabio Cannavaro , el pilot de ral · lis Carlos Sainz , el jugador de l'NBA Dirk Nowitzki , el ciclista Alberto Contador o la gimnasta Nadia Comaneci , entre molts altres.

Mentrestant , l'esposa Schumacher ha trobat el seu inseparable polsera " Shamballa " , un amulet tibetà que l'alemany va perdre a les pistes quan va patir l'accident i que els encarregats de l'estació van recuperar a la neu .

Traductor de Google para empresas:Google Translator ToolkitTraductor de sitios webGlobal Market Finder