La Procuradoria (fiscalia) de la ciutat brasilera de Santos va anunciar ahir l'obertura d'una investigació per determinar si es van cometre delictes tributaris en el traspàs de Neymar del Santos al Barcelona. La fiscalia va sol·licitar informacions al fisc sobre la situació de l'empresa N&N Consultoria Esportiva i Empresarial, propietat del pare del jugador, Neymar Da Silva, que va cobrar la major part dels ingressos del fitxatge.

Los dades facilitades per la Hisenda brasilera "indicarien l'existència de dèbits tributaris" de N&N amb el fisc, segons la nota emesa pel fiscal. No obstant això, en el curs de les investigacions la fiscalia no ha pogut descobrir encara "de manera consistent" la situació actual d'aquests deutes.

Las autoritats també estudien sol·licitar informacions a la fiscalia d'Espanya, que també manté en curs una investigació propiciada per la denúncia del soci Jordi Cases, per aclarir la divergència entre el valor de l'operació que va ser inicialment anunciat i el que realment es va pagar.

El Barcelona va anunciar l'agost passat que el fitxatge va costar 57,1 milions d'euros, però el total de l'operació, incloent comissions, salaris i altres pagaments, es dispara fins els 132,2 milions d'euros, segons va revelar la setmana passada el club català. Sense incloure-hi el sou, el cost es va elevar fins als 86 milions. En una roda de premsa celebrada dimarts passat, Neymar Da Silva va recalcar que no deu res a la Hisenda espanyola ni a la brasilera.

D'altra banda el president del Santos, Luis Álvaro de Oliveira, que està apartat del càrrec per baixa mèdica, va desmentir ahir el pare de Neymar i va assegurar que el club brasiler no estava al corrent de l'acord signat el 2011 amb el Barcelona. Oliveira, en declaracions a la ràdio ESPN, va dir que les paraules de Neymar Da Silva són "rigorosament mentida".

Tot i això, pocs minuts després que transcendissin aquestes declaracions, i davant d'una especulació que va córrer ahir a la tarda per la premsa madrilenya sobre que el Santos podria dur el traspàs de Neymar a la FIFA, va ser el mateix jugador qui va moure fitxa. El davanter brasiler va publicar en el seu compte de Twitter un document firmat pel club que l'autoritza, des del 8 de novembre de 2011, a negociar amb qualsevol club interessat en els seus serveis a partir de l'any 2014, quan acabava la seva vinculació amb el Santos. Neymar vol centrar-se ara en la recuperació de la lesió per poder reaparèixer contra el City.