Qui juga amb foc s'acaba cremant. Això diu el refrany i, pel que sembla, amb l'hoquei patins no s'equivoca. La temporada passada, el SHUM Grupo Maestre va deixar escapar massa punts i va acabar baixant a Primera Divisió en la darrera jornada. Aquest curs, Tordera, Muralla Òptica Blanes i Lloret han arribat a l'equador de l'OK Lliga ubicats a la zona perillosa de la taula. Durant tota una volta, els tres ?equips s'han anat alternant posicions. Ara per ara, és el Lloret qui ocupa plaça de descens, només un punt per sota, però, de Blanes i Tordera. Per segon any consecutiu, cap equip gironí s'ha classificat per a la Copa del Rei. Tot sembla indicar que, a la segona volta no hi haurà més remei que patir per evitar la única o les dues places de descens que falten per decidir. Que el Vilanova se salvés seria tot un miracle, ja que són cuers sense haver estat capaços de sumar ni un sol punt en quinze partits. "Si som cinc equips per a dues places, millor que tres" diu Manolo Barceló. El tècnic del Lloret destaca que "el missatge de ja fa varies setmanes és que patirem fins al final , però amb convenciment que assolirem l'objectiu".

La nova filosofia del Lloret

El Lloret ha passat sis de les quinze jornades de la primera volta en descens. Hi va tornar a caure dissabte després de perdre a casa contra l'Igualada amb un gol encaixat a falta de nou dècimes de segon: "quan un equip està en una dinàmica no positiva, passen aquestes jugades, que jo no havia vist mai en tota la meva vida esportiva" assenyala Barceló. "No ens hem d'enfonsar, hem de treure caràcter, ganes i ser competitius. El més important no és com estem ara, sinó com s'acaba", afegeix. El líder del Lloret és Raúl Pelícano, quart millor davanter de la lliga amb 20 gols. Amb la marxa a l'estiu d'Enric Torner i Dani Rodríguez els selvatans han perdut "jugadors contrastats i amb experiència que ens permetien fer més coses", però amb la situació econòmica actual, "la filosofia del club és nodrir-se de la pedrera (set dels deu jugadors són de la casa) i això provoca falta d'experiència". Fora les pistes, el Lloret va veure's esquitxat la temporada passada per un presumpte cas de corrupció política, amb la Guàrdia Civil pujant, fins i tot, al bus de l'equip per detenir a l'aleshores president Joan Perarnau. "Encara patim les conseqüències, va entrar una junta a corre-cuita i en una situació complicada, després va sortir elegida, però hi ha coses que segueixen no ajudant". Per exemple, "la situació econòmica no ha permès plantejar-se incorporacions de cap jugador (excepte el lloretenc Jordi Carbó).

El proper partit del Lloret (demà, 20.30) és d'especial importància ja que l'oponent és el Vilafranca. Un rival que podria convertir-se en directe: "el nostre objectiu és sumar tres punts aquest dissabte i que no sumi el Vilafranca. Això suposaria involucrar-lo en aquesta lluita", conclou Barceló.

Inici convuls

Dos canvis d'entrenadors va tenir el Muralla Òptica Blanes en les primeres jornades. Miquel Umbert va durar només les dues primeres per desavinences amb el vestidor. El llavors preparador físic Ricard Hernáez el va substituir fins a la setena. Els mals resultats van provocar el retorn de Ramon Benito, que ha aconseguit que el Blanes encadeni set jornades fora del descens. "La situació va ser complicada, però no hi ha hagut cap problema. Ja coneixia a gairebé tots els jugadors i és un vestidor amb molt bona gent", reconeix el tècnic de Tordera. L'històric jugador també argumenta que "l'equip ha jugat millor que el que reflecteix la classificació, però hi ha molta igualtat". Amb un equip renovat amb homes com Manel Garcia, Ruben Fernández o David Plaza, els blanencs no han superat els patiments de l'any passat. La marxa de Kilian Aguilar a l'Arenys de Munt ha reduït els efectius d'un conjunt que segueix liderat per l'eficàcia de Francesc Bargalló (16 gols). "És el veterà i el puntal de l'equip, però la resta de l'equip també ajuda a guanyar partits", descriu Benito tot lamentant no haver guanyat els dos partits a domicili contra Tordera i Lloret. "Fora de casa costa guanyar. El partit contra el Tordera era nostre i vam acabar empatant i, davant el Lloret, el més just hagués estat un empat". El proper partit dels blanencs (diumenge, 12.00) també és de transcendental importància.

Troben el camí

El Tordera va tardar nou jornades en aconseguir la primera victòria. En el seu retorn a l'OK Lliga després de tenir molta paciència a Primera Divisió, els torderencs van patir un inici de calendari amb el Tourmalet (Reus, Barça, Liceo, Vendrell i Vic). El camí de la victòria el varen trobar davant un condemnat Vilanova (2-4). Des de llavors, tres victòries més, un empat i una derrota els ha permès sortir de la zona de descens en la darrera jornada de primera volta. "L'objectiu era aquest", sentencia l'entrenador Josep Martos. Mereixíem algun punt més però, mirat així, podem dir que estem complint de les expectatives". Tot un cop de moral per a un equip que podria definir-se com "una de les plantilles amb menys recursos econòmics i amb menys experiència a la categoria". Així ho considera Martos, qui recorda que "la plantilla és molt jove, inexperta i molt justa en quant a efectius. Qualsevol contratemps que tenim ens perjudica molt". El reforç del júnior Xavier Aldrich, procedent del SHUM, "ens ha ajudat molt perquè aquests dies hem tingut la baixa de Castañé". El Tordera comença de zero aquest diumenge (12.30) a la pista del Reus amb l'objectiu de donar la sorpresa contra algun dels clubs grans. "El trajecte de la primera volta ens ha ajudat per madurar i adquirir aquest procés d'experiència", pronostica el tècnic, qui demana als seus homes "que no ens passi com al Vilanova".

Amb la meitat de la llenya al foc, els tres equips estan obligats a oferir una millor imatge a la segona volta si no volen patir amb excés el caliu de les flames. El set de juny, pocs dies abans de Sant Joan, se sabrà quina o quines plantilles cauran a la foguera.