Jesús Escosa va treballar molts anys en el bàsquet professional, però, darrerament, estava més centrat en la docència. No és complicar-se una mica posar-se ara a coordinar una nova escola de bàsquet?

En els últims anys tot el que he fet ha estat mogut per la il·lusió, perquè m'agradava el projecte que em proposaven i per aspectes de motivació personal. Des del moment que en Marc (Gasol) em truca per proposar-m'ho m'agrada la idea i, òbviament, també hi ha el factor de ser a Girona, que és on ja vaig desenvolupar gran part de la meva carrera professional.

I què té de diferent aquest projecte que l'hagi engrescat?

És diferent perquè al darrere hi ha una persona que ha confiat sempre en mi; i també perquè és un projecte de bàsquet formatiu. Quan em dedicava professionalment a treballar en un equip sènior sempre deia que si m'haguessin donat un salari per treballar amb joves, jo hauria treballat amb joves. Ara això m'encaixa perquè podré fer el que sempre m'ha agradat sense deixar la docència. Recordo aquí a Girona que quan millor m'ho passava era en els períodes de posttemporada quan podia treballar amb cadets, júniors i joves del primer equip per fer treballs físics i tècnics.

De moment, però, l'Escola de Bàsquet Marc Gasol no neix pensant en l'alt rendiment...

L'objectiu de l'entitat és treballar amb el nivell de jugadors que tinguem i aconseguir que millorin el màxim possible. No tenim la pretensió d'agafar els millors jugadors sinó que els nostres millorin al llarg de la temporada. El nostre treball i la nostra metodologia ens situaran en el nivell de bàsquet que ens guanyem amb el pas dels anys. Ara hem de ser molt humils i intentar treballar com a club per posar les millors condicions d'entrenament amb independència del nivell que tinguin els nostres jugadors.

Parleu d'aspectes que van més enllà del bàsquet. Desenvolupament personal i acadèmic...

Per a l'entitat és important intentar buscar una formació integral. No és només important la vessant esportiva sinó també l'acadèmica i la personal. Dins de l'escola hi haurà un seguiment de l'aspecte acadèmic i els nens/jugadors hauran de tenir un rendiment adient en els estudis, perquè, per exemple, si hi ha un jugador nostre que no rendeix en els estudis per faltar d'esforç s'haurà de buscar alguna mesura que li faciliti poder dedicar més temps a estudiar.

Així, un jugador que no estudiï no encaixa a Marc Gasol?

No. Nosaltres volem jugadors que compaginin l'esport amb l'estudi i, lògicament, amb el desenvolupament personal.

Desenvolupament personal?

Sí. Des del club intentarem potenciar valors com esforç, compromís, respecte a l'adversari, ?afany de superar els entrebancs, cooperació... I no ho diem de paraula, això formarà part de la filosofia de l'entitat i treballarem amb els entrenadors perquè moltes coses que veiem a les pistes de bàsquet no passin en els nostres partits.

Volen bons estudiants, educats... Fins i tot renunciant a tenir un possible molt bon jugador?

A nosaltres no ens entra al cap el concepte d'un jugador que només vulgui jugar a bàsquet. Això en els anys noranta passava sovint i després aquells jugadors tenien molts problemes per integrar-se en el món laboral. La nostra idea no és formar jugadors ACB, és intentar millorar el nivell de bàsquet dels nostres jugadors i amb els anys ja veurem on arribem.

Humilitat esportiva, però parlen de metodologia d'entrenament, de preparació física, de fisioterapeutes, osteòpates... Sembla que es busqui l'excel·lència.

No m'agrada la paraula excel·lència. Ens volem allunyar del concepte d'alt rendiment. Un exemple són les proves que farem el diumenge 1 de juny que, encara que són per seleccionar, estan obertes absolutament a tothom. Només hem posat el requisit de tenir fitxa federativa. Ens agradaria que aquest entrenament de l'1 de juny sigui una bona experiència per a la gent que es quedi com per a la que no. Que aquests últims hagin gaudit d'un bon entrenament i que el recordin. Fins i tot si algú no pot venir el dia 1 es pot posar en contacte amb nosaltres a través de la pàgina i buscarem un altre dia

Quants equips tindrà el CEB Marc Gasol aquest primer any?

Cinc. En principi només cinc. Des de preinfantil fins a júnior, un per categoria. No volem ser una entitat amb molt volum, perquè després perdríem efectivitat. La nostra idea és no només treballar com a equip, sinó també individualment. Òbviament el treball d'equip és molt important, però volem individualitzar en cada jugador els seus aspectes a millorar. La meva experiència em diu que els jugadors que millor és desenvolupen són els que combinen el treball d'equip amb la feina individual per millorar els seus dèficits tècnics, físics o tàctics.

I això com es fa amb tres entrenaments a la setmana?

La nostra idea és entrenar tres o quatre cops la setmana i anar introduint entrenaments de millora individual de grups reduïts amb altres entrenadors. Alguns hauran de treballar el bot, altres el tir o uns altres temes de millora física.

I el finançament del club?

Posarem unes quotes assequibles per als jugadors, perquè estaran en part subvencionades per l'entitat i, a més, també pensem en alguna mena de beques per a jugadors amb dificultats econòmiques. La subvenció arriba tota de la mateixa entitat perquè, d'entrada, en aquest primer any sortirem sense patrocinador. Aquí m'agradaria dir que en les quotes hi entra tot: desplaçaments amb autocar, roba, participació a possibles campionats...

En Marc Gasol va obrir la porta a fer un equip sènior.

La idea és fer un equip sènior a curt termini amb els nostres propis jugadors, a la categoria que ens pertoqui segons el seu nivell, i en aquest primer any també pensem en alguna mena de vinculació dels nostres amb un equip sènior de la província si això ha de ser bo per a la seva evolució. La gent té moltes espectatives, però repeteixo que la nostra trajectòria o evolució es determinarà en funció de com treballem amb el pas dels anys.

Parlant d'en Marc. Ell continurà vivint a Memphis, com serà la seva implicació?

En Marc estic segur que estarà informat sempre del dia a dia per par meva, de l'Àlex Formento i d'en Marc Pena. Tindrà una participació activa, molt activa, no és només posar el nom. Ell aporta les idees i participa constantment.

Per acabar, la relació amb els altres clubs gironins com la pensen enfocar?

No volem ser gens invasius i la idea és que entre tots col·laborem per apujar el nivell del bàsquet a Girona

En què pot ajudar l'escola de Marc Gasol els altres clubs d'aquí?

Nosaltres tenim pensat fer tasques de formació, clínics, que bons tècnics de fora facin entrenaments de tecnificació o jugadors com el cas d'en Darryl (Middleton) que ja va comentar el Marc. I, per descomptat, que estem oberts a convidar entrenadors i jugadors d'altes clubs gironins que vinguin. No tenim cap problema per compartir la nostra experiència i manera de treballar.