Una altra vegada ha fet al cim. I ja en van vuit. El Club de Patinatge Artístic -CPA- Olot va tornar ahir a casa per celebrar el títol de Campiones del Món en modalitat de Grups de Xou, un campionat que en aquesta ocasió van lluitar i guanyar dissabte a "casa", ja que se celebrava a Reus. La capital garrotxina les va rebre amb els braços oberts a l'Ajuntament i va aclamar les campiones de la mateixa manera que ho va fer dissabte quan gairebé un miler de seguidors es van desplaçar a Reus enfundats amb la samarreta groga per donar suport a l'equip.

L'acte principal es va celebrar ahir a la tarda a la sala de plens del consistori, ple a vessar de familiars i amics que van assistir a la celebració. Una a una les patinadores van anar entrant per rebre un guardó de part de l'Ajuntament. L'alcalde, Josep Maria Corominas, va agrair l'esforç de les esportistes i va afegir que la ciutat d'Olot se sent "orgullosa i feliç".

El president del Club, Joan Fàbrega, es va mostrar igualment satisfet per la fita. No és una sensació nova però segons explica, "tots els Mundials són diferents. Pot ser que un any hi hagi 11 equips i un altre cinc, però quatre d'aquests siguin del màxim nivell". En el cas d'aquest últim, Fàbrega admet que ha estat "especial" pel fet de comptar amb l'escalfor de l'afició olotina. I no és per menys, ja que l'any passat el CPA Olot va tocar el cel a Taipei, a la llunyana illa de Taiwan.

Però no per jugar a Reus la conquesta ha estat més fàcil. L'entrenador Ricard Planiol admet que l'equip ho va viure molt intensament i que "estar a casa podia semblar un avantatge però no ho va ser". El fet de competir contra les amfitriones va ser doblement exigent, però reconeix que el jurat va ser unànime i objectiu a l'hora de puntuar.

De fet, els jutges van obsequiar l'Olot amb quatre 10 pel seu espectacle Respira, reflex de la gran temporada que han fet les patinadores acabant imbatudes en totes les competicions en les quals han participat aquesta temporada. En aquesta ocasió l'Olot va batre el Patinatge el Masnou -segons- i el Crystal Skating Team d'Itàlia -tercers- per revalidar el títol aconseguit a Taipei.

Equilibri, il·lusió i risc

Planiol és artífex indiscutible de l'ascensió del Club al més alt nivell gràcies a les seves innovadores i brillants coreografies. Però ell mateix reconeix que és la conjunció i l'equilibri existent a l'entitat la que realment fa possible que els èxits se succeeixin any rere any. Per ell, els pilars que sostenen el club són el treball de l'equip tècnic, les facilitats i el suport de la junta i del president, "que sempre respon a les nostres demandes", i per descomptat, de les patinadores, "que no fallen".

Al bon treball d'equip se li afegeix un altre punt clau per explicar l'impuls del patinatge olotí: la motivació. El domini indiscutible del club en la seva categoria podria haver relaxat perfectament la seva exigència, però en el cas de l'Olot no ha estat així. El president destaca que les patinadores encaren cada competició amb la il·lusió del primer dia. En aquest sentit Planiol afegeix que la motivació "no costa de mantenir" perquè "sabem el que és perdre i també què és celebrar victòries. I sabem que volem tornar a sentir aquesta sensació". Per l'entrenador les derrotes -si s'entén per "derrota" haver fet medalla de plata o bronze fa dos i tres anys, per exemple- i les ensopegades són "el més difícil" però ajuden també a mantenir-se a dalt de tot.

Tant el president com l'entrenador destaquen que un altre factor clau per seguir guanyant campionats mundials és el risc. "Solem arriscar-nos bastant, perquè el nom no ens donarà el primer lloc i cal treballar i arriscar per mantenir-nos a dalt".

La celebració és merescuda però previsiblement serà breu. El club ja treballa amb la nova coreografia per defensar el títol al mundial de l'any vinent, que serà a la ciutat colombiana de Cali. De moment, però, la temàtica està, segons Planiol, "sota secret de sumari", tot i que la intenció és mantenir l'elevat llistó dels últims anys.