Embolica que fa fort. La Fiscalia Anticorrupció ha presentat una querella davant el jutjat degà de València contra 42 implicats per la suposada manipulació del partit que el 21 de maig del 2011 va enfrontar el Llevant amb el Saragossa.

D'entre tots ells hi ha el club aragonès, el seu expresident Agapito Iglesias, el tècnic mexicà Javier Aguirre (ara al Japó però llavors entrenador del Saragossa) i 18 futbolistes. Els mateixos per part de l'equip valencià. El fiscal argumenta que els saragossistes van donar un total de 965.000 euros als jugadors del Llevant perquè es deixessin guanyar.

"El Reial Saragossa", assenyala el text de la querella, "es trobava classificat en el lloc 18 amb 42 punts, pel que havia de guanyar el seu últim partit per obtenir tres punts necessaris i evitar així el descens de categoria i el consegüent perjudici esportiu i econòmic". "Per això", afegeix, "el president del Consell d'Administració del Reial Saragossa, Agapito Carmelo Iglesias" juntament amb dos consellers "van acordar amb el director esportiu del club, Antonio Prieto, l'entrenador Javier Aguirre i els capitans Gabriel Fernández, Leonardo Ponzio i Jorge López, en representació i amb l'absència de la resta dels jugadors, arreglar aquest últim partit, que s'havia de disputar (...) contra el Llevant, equip que després de la disputa de la jornada 37, amb 45 punts i situat en el dotzè lloc de la classificació, havia salvat ja matemàticament la categoria i evitat el descens".

El fiscal assegura igualment que "amb aquesta finalitat" es va "establir" l'entrega de 965.000 euros als jugadors del Llevant "a canvi que aquests permetessin al conjunt saragossista guanyar el partit". Perquè això fos possible, els dies 19 i 20 de maig (dos dies abans del partit) "els destinataris dels fons van extreure en efectiu dels seus comptes les quantitats rebudes del Reial Saragossa".

La Fiscalia, que exculpa a l'àrbitre David Fernández Borbalán, afegeix que "com a conseqüència del resultat acordat pels querellats, el Saragossa va evitar el descens i va propiciar que baixés el Deportivo de la Corunya". A més, considera els fets descrits com a "constitutius d'un delicte de frau esportiu".

El Saragossa, amb la justícia

Davant tot plegat, el Saragossa ha insistit que no sap "res" i que està disposat a col·laborar amb la justícia, després que la Fiscalia presentés ahir la querella. Una font del club assegurava ahir que "no comentarem res" al respecte i que l'actuació de l'organisme és el que estava previst, pel que ara caldrà esperar a veure què és el que dictamina el jutge sobre el partit que va guanyar el Saragossa.