Llagostera acollirà del 20 al 22 de febrer la prestigiosa prova d'orientació nocturna a cavall, 'Le Centaure'. Es tracta de la competició més dura d'aquest àmbit on els genets - vinguts d'arreu del món- han de recórrer 60 quilòmetres a les fosques, en una dia sense lluna, i amb la única ajuda d'un mapa, una brúixola i el seu cavall. Aquesta serà la primera vegada que la prova es fa fora de França, on s'ha anat celebrant des del 1976. S'espera la participació d'un centenar de genets vinguts de països com Anglaterra, Àustria o Bèlgica. El club esportiu Cavall de Mar del municipi es farà càrrec de l'organització. S'ha escollit Llagostera per la seva bona ubicació, a tocar de Les Gavarres i la costa.

Aquest serà el primer cop en 38 anys que la competició internacional 'Le Centaure' es realitza fora del territori francès. Des del seu naixement, el 1976, la prova s'ha fet a França, on han participat multitud de genets vinguts d'arreu del món. Enguany, la Federació Internacional de Turisme Eqüestre - federació que agrupa bona part de les agrupacions nacionals d'hípica d'Europa- ha decidit que el Centre d'Equitació Cavall de Mar de Llagostera, amb més de 10 anys d'experiència a l'esquena, sigui l'encarregat d'organitzar aquest esdeveniment.

"Llagostera és un entorn molt bo per realitzar hípica i sobretot l'estil de competicions com 'Le Centaure' perquè tenim a tocar les Gavarres, a prop del massís de Cadiretes- l'Ardenya i del mar", explica la directora del centre d'equitació, Marina Sala. "Buscaven un espai que realitzés l'estil trek i Llagostera és ideal per la ubicació i l'experiència que tenim", afegeix. Des del club assenyalen que estan "contents i il·lusionats" per aquesta oportunitat.

'Le Centaure' és una de les proves més extremes d'orientació a cavall que es fan a tot el món. Els participants han de recórrer uns 60 quilòmetres, completament a les fosques amb la única ajuda d'un mapa, una brúixola i el seu cavall. "El territori i el recorregut de la prova es manté totalment en secret fins tres hores abans d'iniciar la competició. Fins llavors, ells no tenen ni idea per on hauran de passar", assenyala Sala. A més, s'ha de tenir en compte que la prova es fa una nit sense lluna i en el mes més fred de l'any, el febrer. "No podem portar cap mena de GPS ni aparell mecànic, es busquen totes les adversitats possibles dins del medi natural", assenyala la directora del centre d'equitació de Llagostera.

Durant la nit, els genets han d'anar passant per uns controls de pas secrets, que ni ells mateixos coneixen. Allà verifiquen que estan fent el recorregut de forma correcte i els donen la velocitat òptima a la qual han d'anar per poder trobar el següent control. "S'ha d'incloure un altre factor, el temps, que pot penalitzar", subratlla Sala.

De moment, el centre Cavall de Mar ja ha rebut desenes d'inscripcions. La competició compta amb el suport del Patronat de Turisme Costa Brava, la Diputació de Girona i el municipis de Sant Feliu de Guíxols, Llagostera i Santa Cristina d'Aro. "La prova ajudarà a promocionar no només el municipi sinó la comarca del Gironès i del Baix Empordà", subratlla el regidor de Promoció Local del consistori de Llagostera, Ramon Soler.

Des del centre Cavall de Mar destaquen el "gran impacte econòmic" que portarà la competició ja que la prova sobrepassa "l'àmbit estrictament esportiu o cultural". "'Le Centaure' serà la porta d'entrada a un turisme desestacionalitzador", assegura Sala. Durant els propers dies es donaran a conèixer més detalls del programa i es realitzarà una presentació oficial.