El Reial Madrid ha aconseguit avui la seva vint-i-cinquena Copa del Rei de bàsquet després de vèncer en una intensa final el Barcelona per 71-77, gràcies a la seva millor defensa i encert final d'un partit en el qual els catalans no n'han tingut prou per guanyar amb els 25 punts, 11 rebots i 40 de valoració d'un gran Ante Tomic.

Rudy Fernández (16 punts) i Sergio Rodríguez (10) han estat els màxims anotadors d'un combinat madrileny que ha vençut en tres de les últimes quatre finals del torneig del KO a l'equip català, en què han destacat Ante Tomic (25) i Tomas Satoransky (11).

La pugna entre dos transatlàntics del bàsquet nacional ha estat intensa des dels primers compassos del partit, amb duels individuals molt físics i amb el base txec Tomas Sataronsky, amb cinc punts consecutius, per donar la iniciativa al FC Barcelona (9-8, min. 5 ).

La connexió Rudy Fernández-Gustavo Ayón ha despertat a un Reial Madrid ansiós per repetir el títol coper aconseguit en la passada edició a Màlaga, després d'un parcial 4-0 fonamentat en la solidesa defensiva i en el rebot (9-12, min. 7) .

Els 'franctiradors' Alex Abrines i Jaycee Carroll s'han entonat per encendre un primer acte carregat d'adrenalina, en què Justin Doellman ha segellat un parcial 10-3 per al quadre català (21-18).

El Reial Madrid ha estat una piconadora en l'arrencada del segon període, amb un colossal Andrés Nocioni en ambdues zones i un Bourousis que ha completat un parcial 7-0, en aprofitar una falta tècnica assenyalada a Lampe (21-25, min. 12).

En aquest moment tots dos equips han intensificat la seva defensa i han provocat molts errors en el tir, fins que Tomas Satoransky i Ante Tomic -13 punts en el segon quart, set rebots i 22 de valoració- han afavorit un parcial 12-4 perquè el bloc de Xavi Pascual obtingués el seu màxim avantatge (42-35, min. 17).

L'equip blaugrana ha gaudit dels seus millors minuts en la seva sisena final consecutiva i ha disposat d'una possessió per col·locar-se a nou punts de diferència, però Satoransky ha errat el triple i Rudy Fernández -nou punts i 19 de valoració- ha premut l'electrònic al descans, després d'un parcial 0-6 (42-41).

A la represa el FC Barcelona ha sortit més endollat, amb Ante Tomic imposant la seva llei en la pintura per, amb l'ajuda de Brad Oleson, arribar als cinc punts d'avantatge (52-47, min. 25).

Però el Reial Madrid ha respost de la mà de Rudy Fernández, Sergio Rodríguez i Andrés Nocioni, després d'un parcial 1-10 (53-57, min. 28).

El bloc de Xavi Pascual no ha trobat solucions ofensives i dues cistelles consecutives del mexicà Gustavo Ayón han posat la màxima diferència per al Reial Madrid al final del tercer període i ha suposat la directa cap al seu vintè cinquè entorxat coper (57-64).

Després de més de dos minuts sense anotar l'equip de Pablo Laso en l'inici del quart acte, el preparador vitorià ha sol·licitat temps mort per frenar el parcial 6-0 culer (63-64).

La seva reprimenda ha causat efecte immediat, ja que el Reial Madrid ha mostrat major solidesa defensiva i actitud en el rebot, i amb l'encert de Sergio Rodríguez i Jonas Maciulis han repetit entorxat en el torneig del KO davant un FC Barcelona que s'ha desconnectat.

El Reial Madrid ha mogut de meravella la pilota perquè Marcus Slaughter esmaixés el cèrcol blaugrana (65-71), però Juan Carlos Navarro ha irromput amb un triple estratosfèric, abans que Ante Tomic prosseguís augmentant les seves prestacions (70-71, min. 38) .

Una tècnica a Sergi Llull per considerar que ha fingit en un bloqueig ha encès els decibels al Gran Canària Arena, en una final que presagiava un desenllaç d'infart com en la passada edició copera.

A menys d'un minut, Reyes ha avançat el seu equip des de la línia de tirs lliures (71-73) i Sergio Rodríguez ha sentenciat a set segons per a la conclusió de la trobada (71-75). Després Nocioni ha tancat des dels tirs lliures i ha certificat el triomf madridista.