L'anhelada final de Copa catalana va quedar frustrada anit al Power8 Stadium per l'Athletic Club, que amb els gols d'Aduriz i Etxeita en la primera part va aconseguir donar la volta a l'eliminatòria i deixar glaçat un camp amb gairebé 35.000 espectadors. L'Espanyol, més conservador que en anteriors cites, i sense capacitat de reacció després del descans, tot i millorar amb tres davanters, es va veure clarament superat. I això que en l'anada van ser els blanc-i-blaus els qui van tenir els bascos contra les cordes i van perdonar.

El Power8 Stadium va viure un ambient espectacular, abans i durant el duel. Això sí, ni la graderia ni el seu equip van poder frenar un contrari amb més gol i iniciativa. Ara, els bascos s'enfrontaran al Barcelona a la gran final amb la intenció de conquistar el seu 25è títol del torneig del KO.

Les urgències eren de l'Athletic i es va notar en la seva intensitat des del primer minut. Els de Valverde no amenaçaven Pau, però sí incomodaven l'amfitrió, que buscava un ritme menys frenètic. Iraola va donar el primer avís, molt tímid, amb una rematada forçada, i desviada, al minut nou. L'Athletic ho seguia provant i al final va tenir premi. Aduriz va provocar el terratrèmol. La referència dels lleons va controlar hàbilment una pilota a la frontal i va creuar el remat per donar un gir complet a l'eliminatòria.

El gol no va frenar la iniciativa dels bilbaïns. La seva pressió ofegava la circulació de l'Espanyol, obligat ara a marcar. Els davanters de Sergio González, atrapats en una pantanosa defensa, amb prou feines rebien pilotes en zona de perill. I, mentrestant, Aduriz seguia sorprenent a la defensa local.

El punta, al 25, es va lliurar dels centrals i, després d'una passada per alt de Muniain, va estar a punt de signar el segon. El porter gironí Pau va haver de sortir per intentar tallar la seva carrera i el jugador basc es va desequilibrar. Els catalans patien. No estaven còmodes ni tampoc incomodaven l'Athletic, amo del partit.

Dos minuts abans d'arribar al descans l'Athletic va clavar una garrotada definitiva amb el segon gol de la nit: Etxeita, després d'un servei de córner. El seu cop de cap sentenciava l'eliminatòria i posava dels nervis els futbolistes locals. L'amfitrió necessitava tres gols per passar. Només faltava apel·lar a l'èpica en els següents 45 minuts.

Sergio González va treure tots els seus puntes: Caicedo, que va fer un pal, va acompanyar Sergio García i Stuani. No hi va haver res a fer. Els visitants van saber jugar amb el tempo que calia per deixar passar els minuts i l'únic que van haver de lamentar va ser la lesió del seu porter Herrerín, rellevat per Gorka.