A

un any vista, el somni olímpic de ser l'estiu que ve a Río de Janeiro comença a definir-se per a molts dels esportistes gironins que hi aspiren. El nedador empordanès Héctor Ruiz n'és un d'ells. Amb 24 anys i visquent un dels millors moments de la seva carrera després d'haver guanyat la Copa d'Europa d'Aigües obertes celebrada el mes passat a Israel, demà té una cita importantíssima a Banyoles en un Campionat d'Espanya que li ha d'obrir les portes del Mundial. Ruiz nedarà demà la prova de 10 quilòmetres (10.00) i diumenge la de 5, amb tots els sentits posats, però, en la primera, que és la distància olímpica. Els precedents són immillorables: l'any passat, també a l'Estany, Héctor Ruiz va ser primer en totes dues curses.

"És un dels moments més importants de la meva carrera", admet sense embuts el nedador de Figueres, que competeix amb el Mataró, ciutat on viu i s'entrena. Malgrat que encara no hi hauria res perdut si aquest cap de setmana les coses no surten bé a Banyoles, Ruiz pretén resoldre per la via ràpida: la victòria a l'Estany l'envia al Mundial i allà, si queda entre els deu primers, assegura directament la seva classificació per als Jocs de Rio de l'estiu que ve en la prova de llarga distància. "Els Jocs els veia com un impossible, però veient com estic, amb ganes i motivació, i amb el bon resultat de la Copa d'Europa, estic millor que mai", confessa.

Una victòria clau

Una victòria aquest cap de setmana a Banyoles seria el primer pas cap al somni olímpic d'un esportista entregat en cos i ànima a la causa. I mai millor dit. Ruiz s'entrena durant sis hores al dia a Mataró, normalment en piscina "perquè és on puc controlar millor el ritme", tot i que també en les últimes setmanes ha estat practicant al Canal Olímpic. Són entrenaments extremadament durs, que el porten a nedar entre 16 i 18 quiòmetres diaris. Héctor Ruiz explica que"els braços noten el desgast i el cansament i això acaba afectant el cos, que et demana que t'aturis. És aquí on has de ser molt fort psicològicament i seguir".

"L'Estany me'l conec bé i m'agrada poder competir a prop de casa", afegeix el nedador figuerenc, convençut de "no llançar la tovallola" ara que té al davant una magnífica oportunitat per complir el seu somni olímpic. Havent ?oblidat les lesions, Ruiz sembla imparable. A Israel, en la Copa d'Europa, va emportar-se la medalla d'or amb un temps d'1h.51.10.

La festa de la natació

Banyoles serà l'escenari on es disputarà aquest cap de setmana el Campionat d'Espanya de llarga distància o d'aigües obertes. Demà es nedaran els 10 quilòmetres absoluts i els 5 infantils; diumenge serà el torn de les contrarrellotges sobre 5 quilòmetres en absolut i la prova júnior, sobre 7,5. No és el primer cop que la ciutat celebrarà un campionat de llarga distància. Apart de les 70 edicions de la Travessia a l'Estany, l'espai ja va acollir l'any 2000 el Campionat d'Espanya d'aigúes obertes, sobre una distància de 25km i també l'any passat el Campionat d'Espanya i de Catalunya de l'especialitat.