El figuerenc Héctor Ruiz i la gallega María Vilas es varen proclamar campions d'Espanya de 10 quilòmetres en aigües obertes, ahir a l'estany de Banyoles. Amb la seva victòria, Ruiz s'assegura un lloc en el mundial de l'especialitat d'aquest estiu a Kazan i encamina molt bé el seu camí cap als Jocs Olímpics de Rio de Janeiro.

Ruiz, que va anar sempre en el grup davanter de la prova, revalida el seu or, mentre que Vilas es va imposar en una carrera que va dominar sempre al costat d'Erika Villaécija, segona classificada, i Luisa Mar Morales, tercera.

Diversos homes es varen alternar al davant en la carrera masculina. A meitat de la prova, anaven per davant el francès Venturi, l'argentí Blaum i el català Antonio Arroyo. En canvi, Pol Gil, Héctor Ruiz i David Ibáñez varen assolir les posicions capçaleres a falta de 2,5 quilòmetres per a la meta i finalment va ser el nedador de Figueres qui va entrar en solitari després d'un gran final, parant el crono en 1h 52'59'' per davant del francès Venturi i Roger Rabassa. "Des del principi m'he situat en un escamot de destacats i hem anat molt junts. No ha estat fins a l'última volta, en què m'he sentit molt bé, i he pogut distanciar-me", comentava després de la cursa Héctor Ruiz.

En dones, es va produïr un gran duel entre Villaécija, que va començar per davant, i Vilas. Sempre darrere, a la primera meitat de carrera, un grup liderat per Mireia Belmonte, Marga Domínguez, Luisa María Morales i Alice Franco. Al quilòmetre 7,5, Vilas ja li treia mig minut a Villaécija i aquesta, al seu torn, un minut al grup perseguidor on estava Belmonte. La medallista olímpica, que venia amb moltes precaucions per les seves molèsties a les espatlles, no es va ressentir, tot i que va acabar la prova bastant cansada, sisena, i amb un temps de 2 h 02' 55'', a més de quatre minuts de María Vilas (1h 58'39'').

Amb la seva victòria d'ahir a ?Banyoles, Héctor Ruiz i María Vilas ja han aconseguit plaça per al Mundial de Kazan (Rússia). Per al figuerenc "el Campionat d'Espanya és la primera escala d'un objectiu global per al que porto temps preparant-me, que tindrà la seva continuïtat en el Mundial de Kazan i que espero que finalitzi amb l'obtenció del passaport per poder participar en els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro".

La federació espanyola té una altra plaça per a les dues categories, que haurà de concedir d'acord amb una sèrie de criteris tècnics. Belmonte, per tant, podria quedar-se fora del Mundial en els 10 quilòmetres encara que avui tindrà una nova oportunitat en els 5 quilòmetres prova que es disputarà, també a l'estany de Banyoles, a partir de les 10 del matí.