L'australià Rohan Dennis (BMC) va imitar un Fórmula 1 per enfundar-se el primer mallot de líder del Tour en imposar-se en la contrarellotge individual de 13,8 quilòmetres disputada pels carrers d'Utrecht (Holanda). Vincenzo Nibali, vencedor l'any passat, va establir les primeres diferències entre els grans favorits. Dennis, de 25 anys i explusmarquista mundial de l'hora (52,4 kms), va volar fins a parar el cronòmetre en 14.56 minuts, a 55,446 kms/h, xifra que representa rècord de velocitat en una etapa del Tour.

El ciclista d'Adelaida va ser l'únic que va baixar dels 15 minuts. Va batre tots els especialistes que entraven en les travesses: per 5 segons l'alemany Tony Martin i per 6 el suís Fabian Cancellara, segon i tercer, respectivament. Jonathan Castroviejo (Movistar), campió espanyol de la modalitat, va tenir un destacat paper entre els millors i va aconseguir la sisena plaça, a 23 segons del guanyador.

El millor especialista, en teoria, era Froome, i el més feble, Quintana, però es va rebel·lar Nibali, molt potent i constant en tot el recorregut pels carrers de la quarta ciutat d'Holanda, on la bicicleta és el mitjà de transport per excel·lència. El sicilià va marcar territori de bon començament i el colombià va salvar el tipus en el seu pitjor terreny, la qual cosa el converteix en vencedor moral de la cronometrada en aconseguir un empat tècnic amb els seus grans rivals. Contador es va quedar, per la seva banda, a 15 segons de Nibali. No obstant això, els favorits van tenir present la premissa de competir sense grans sobresalts. La seva batalla s'iniciarà el dimecres al Mur d'Huy, primer punt d'interès de l'edició número 102 de la "Gran boucle".

La festa del Tour es va iniciar a Holanda per sisena vegada. Un eritreu, Daniel Teklehaimanot, va obrir la crono i va passar a la història del Tour, ja que el seu equip, l'MTN Qhubeka, és el primer del continent africà que participa en la carrera. També va prendre la sortida l'holandès Lars Boom, fet posat en dubte pel seu baix nivell de cortisol. Un alleujament per a Nibali, que hauria pogut perdre el seu principal ajudant sobre les llambordes. Llançada la cronometrada, el primer dels favorits a sortir a escena va ser Quintana. Dennis va marcar la pauta amb 14.56. Un temps que ja seria definitiu per al bicampió mundial i subcampió olímpic, a Londres, de persecució. Suposava alguna cosa més que un triomf, ja que s'obria pas en el llibre històric del Tour.

L'exhibició li va permetre superar el nord-americà Greg Lemond, qui tenia la mitjana més elevada des de la contrarellotge de 1989, en què va rodar a 54,545 km / h sobre 24,5 kms. També va superar la mitjana rècord del pròleg que va marcar el britànic Chris Boardman el 1994, quan va marcar 55,152 kms / hora a Lille sobre 7,2 quilòmetres. Una festa per a Dennis, setè australià de groc al Tour. Es va mantenir "orgullós a la butaca dels vencedors", mentre veia que ningú li podia treure l'honor de pujar al podi a posar-se la peça daurada. Cinquè classificat en el Mundial de Ponferrada 2014, ja es va vestir de líder quan el BMC es va imposar per equips en la recent Dauphiné. Un any màgic des del gener, quan va guanyar el Tour Down Under, al seu país.

Aquest diumenge es disputa la segona etapa entre Utrecht i Zelanda, de 166 quilòmetres, encara en terres holandeses i amb un perfil pla que convida al lluïment dels velocistes.