Anem per feina. Expliqui per què creu que un soci del Barça l'hauria de votar a vostè i no a Laporta, Benedito o Freixa.

En aquesta campanya electoral els socis estan decidint el que s'ha de fer amb el Barça en els propers sis anys i nosaltres som una candidatura que hem estat en el govern del club els últims cinc anys. I penso que aquest ha estat un mandat molt i molt bo, que ha deixat grans èxits i té el club en el lloc número 1 del món. Som una garantia de rigor, de responsabilitat i de feina ben feta per, també aportant idees noves, aconseguir aquest objectiu que el Barça arribi al 2021 com el millor club del món.

Parla de gestió, rigor... Però tots sabem que el futbol té una memòria molt curta. No creu que els tres títols de l'última temporada són el seu gran aval?

Aquest any ha estat molt exitós a nivell de títols, però no podem oblidar que en aquests cinc anys que hem estat en el govern del club hem guanyat dotze títols. No només es tracta d'aquest últim any sinó de Lligues, Copes d'Europa, Mundial de Clubs... i tota la feina que hem fet en aquests anys amb entrenadors com el Pep (Guardiola), Tito (Vilanova), Tata (Martino) i ara Luis Enrique.

Vostè va arribar a la presidència per la dimissió de Sandro Rosell. Li fa especial il·lusió ser ara un president escollit pels socis?

Quan va dimitir Sandro Rosell vaig agafar la presidència del club i la veritat és que he estat un any i mig treballant molt, prenent decisions, i crec que amb bons resultats. I ara som la garantia que el projecte continua, perquè tenim il·lusió per seguir mantenint el Barça com a millor club del món, i també perquè hi ha el projecte de l'Espai Barça. L'Espai Barça no és només la construcció d'un nou Palau o la remodelació de l'estadi, sinó que és un projecte social que farà que tots els terrenys que el Barça té a les Corts s'obrin als veïns i als socis perquè els puguem gaudir tot l'any i no només en els dies de partit.

Un moment de cruïlla per al Barça com a entitat?

Sí. És un moment apassionant de la història del Barça i el que fem en aquests propers sis anys al Barça tindrà una incidència en els propers cinquanta o seixanta anys del club.

Globalització, molts diners de televisió i milionaris comprant clubs. Veient el futbol d'avui dia, el Barça seguirà sent viable sense perdre independència?

Sí, sí. El Barça és sostenible amb aquest model actual i és imprescindible que el Barça segueixi sent dels socis en una particularitat que el fa gairebé únic al món. Això es mantindrà, però es podrà fer perquè nosaltres hem mantingut en aquests últims cinc anys un model de gestió sostenible i això fa que ara mateix el club no tingui cap risc econòmic. En els últims cinc anys hem acumulat més de 130 milions d'euros de benefici i som el club que més ingressem del món.

Una de les potes d'aquesta viabilitat econòmica són els patrocinis. I un dels del club, Qatar, té contestació a nivell social. Com veu el futur de la samarreta?

El Barça competeix en un món del futbol global on els nostres grans rivals són propietat de milionaris o de fons d'inversió. En aquest context el fet que tinguem un patrocinador a la samarreta no desapareixerà. Una altra cosa és saber qui serà aquest patrocinador, perquè això ho decidiran els socis en l'assemblea d'octubre de 2015. El contracte amb Qatar Arways acaba el 2016 i, més enllà, seran els socis que decidiran si continuem amb ells, que han fet una proposta de renovació molt bona, o firmem amb una altra empresa. Però el més important és que això ho decidiran els socis.

Els socis senten a parlar sovint de judicis i demandes en contra del club. El preocupa la judicialització del club?

No em preocupa, perquè si un fa una reflexió sobre altres directives i altres èpoques del club, veurà que el nivell de judicialització és molt més alt que en aquests últims cinc anys. El Barça és un club viu dins d'un món molt competitiu on, a vegades, hi ha gent que vol portar els temes als jutjats. Sincerament, jo ara estic content de veure temes com el de Neymar, en què l'Audiència Nacional s'ha adonat que no hi ha delicte i ha tancat el tema enviant-lo al jutjat de Barcelona. Podem parlar d'aquest tema, però fent la comparació amb altres èpoques i veient que el club no està tan judicialitzat com s'està dient.

Vostè està imputat. En algun moment ha temut que tot aquest moviment a nivell de judicis li acabi passant una forta factura a nivell personal?

No. En absolut. Quan era vicepresident esportiu i ara com a president sempre he fet les coses per defensar el Barça convençut que havíem fet bé les coses. Estar imputat per defensar el Barça és un plaer i ho tornaria a fer, perquè no vull que ningú pensi mai que el club ha fet una cosa mal feta.

Abans parlava de la gestió dels últims cins anys, però una part d'aquest mandat va ser amb Sandro Rosell. El molesta que el vulguin atacar parlant de la seva vinculació amb Rosell?

Sandro Rosell va ser vicepresident esportiu del Barça des del 2003 fins al 2005 i president des del 2010 fins al gener del 2014 i va fer coses bones per al club com portar Ronaldinho o Neymar. La història ja jutjarà el paper de Sandro Rosell al Barça, però actualment està molt allunyat del club, fa un any i mig que va desaparèixer i no està amb nosaltres. A mi, però, m'agrada molt respectar molt tots els expresidents del Barça perquè tots han fet coses bones pel club. Des del Montal, Raimon Carrasco, Núñez, Gaspart, Enric Reyna, el mateix Laporta, Sandro Rosell. Tots es mereixen un lloc en la història del Barça i en el cas de Sandro Rosell, està allunyat del club, però, això sí, gaudint dels èxits del Barça com en la darrera final de Berlín, que va ser l'últim cop que el vaig veure.

Una de les prencandidatures que no va passar el tall, "SeguimentFCB", portava un programa molt clar sobre la grada d'animació i els viatges a les finals. Què en pensa?

A mi em va saber molt greu que per tan poques signatures aquesta candidatura es quedés fora de la campanya, perquè crec que estaven aportant un aire fresc que era molt bo per al Barça. Sobre les seves propostes, nosaltres ja hem dit que no volem grada d'animació però sí que portem en el nostre programa animació a tot el Camp Nou. Els socis que van al Camp Nou hauran vist en el darrer any i mig com han aparegut diferents grups a la zona del gol sud que estan generant ambient, i treballarem perquè l'animació segueixi creixent a l'estadi, perquè així ens ho demanen els mateixos jugadors que volen sentir l'escalfor dels seguidors.

I en el tema de les entrades.

Nosaltres volem subvencionar els viatges a les finals i en partits de Lliga de Campions. Ja ho volíem fer a Berlín, però ho vam descartar perquè no es digués que era una mesura electoralista. El club assumirà una tercera part del cost dels viatges a les finals i de la Lliga de Campions, perquè el Barça és un club que guanya diners i s'ho pot permetre. En els desplaçaments de Lliga tenim un acord amb Halcón que els posa a 160 euros anar i tornar que ho veiem raonable, però a Europa, com passarà ara amb la Supercopa a Tiblissi, és molt car i per això en subvencionarem una tercera part.

L'anunci del fitxatge d'Arda Turan no ha estat ben vist per altres candidats. Ha estat una decisió de Bartomeu, de Luis Enrique o de la gestora?

Ha estat un fitxatge de la junta gestora, perquè així ho volia Luis Enrique i perquè entrava dins dels paràmetres econòmics del club. Ho hem d'explicar bé perquè aquí s'ha creat una controvèrsia que no existeix. Des de fa setmanes i mesos, el club, amb tècnics, execu?tius i directius hem estat planificant la temporada vinent i algunes decisions es varen tirar endavant abans de la campanya i altres, ara. El Barça no podia estar aturat set setmanes perquè hi havia eleccions. Luis Enrique volia Aleix Vidal i Arda Turan i s'han fitxat, perquè crec que no hi ha cap culer al món que posi en dubte el que desitja l'entrenador. Luis Enrique ho tenia molt clar i la junta gestora ha fet el que havia de fer pensant en el millor per al Barça.

Amb el pas dels dies sembla que la campanya es va tornant un duel entre Bartomeu i Laporta. Això ja és un mà a mà?

Jo no ho veig així. Som quatre candidats, tots tenim els nostres projectes i l'aval de les respectives signatures que ens ha donat el seu suport i és bo per al Barça que el proper dissabte el soci tingui on escollir.

Tem que hi pugui haver un pacte dels tres contra Bartomeu?

No. Crec que seria dolent; com més pluralitat, millor. Com més siguem dissabte, millor.

A nivell polític, Catalunya viu un un moment clau. Quin ha de ser el paper del Barça? Laporta sol fer bandera de la posició a favor de la independència; i la seva candidatura?

Jo sempre he dit el mateix. Hem de mirar els fets i no les paraules. Nosaltres, com a junta directiva, en aquests últims cinc anys, hem estat una junta molt catalanista. Vam fer el concert per la Llibertat al Camp Nou, la Via Catalana va passar per l'estadi, la senyera és part de la samarreta, enguany hem celebrat l'Any Sunyol. I ara que arriba un moment històric per al país, el Barça estarà al costat de Catalunya, dels catalans i dels seus socis. El Barça no fa política, però sí que fa país.