El FC Barcelona ha citat avui 109.637 socis al Camp Nou per escollir nou president, en unes eleccions amb dos aspirants amb moltes opcions (els expresidents Joan Laporta i Josep Maria Bartomeu), davant dos candidats més (Toni Freixa i Agustí Benedito) amb menys possibilitats de convertir-se en el 41è president de la història de la institució.

Les urnes de les 136 meses que s'han instal·lat en una de les esplanades del Camp Nou s'obriran a les 09.00 hores i dotze hores després es tancaran les portes i s'iniciarà el recompte per conèixer, cap a les 22.30 hores com a molt tard, el nou president, el mandat del qual s'estendrà fins al 30 de juny del 2021.

Al final han estat quatre els aspirants que van superar el tall de les 2.534 firmes que van haver de reunir com a precandidats per entrar en una campanya electoral que ha durat vuit dies, en què s'han debatut els programes, els presidenciables s'han llançat tota mena de retrets i només hi ha hagut un debat en que han coincidit els quatre, el del dimarts passat a "TV3". Després de la validació de firmes, les xifres dels quatre candidats que van passar el tall i dels tres que van quedar fora van ser les següents: Josep Maria Bartomeu (8.554 vots validats); Joan Laporta (4.272); Agustí Benedito (3.367) i Antoni Freixa (3.068). No van passar Joan Batiste (2.518), Jordi Majó (901) ni Jordi Farré, que ni tan sols va lliurar les paperetes.

La votació se celebrarà un dissabte, una data que ha estat molt criticada per tots els aspirants, a excepció de Josep Maria Bartomeu, que ha aplaudit la decisió de fixar aquest dia per part de la junta gestora presidida per Ramon Adell, que des que va prendre el càrrec ha estat en l'ull de l'huracà per algunes de les decisions adoptades, tant fitxatges (Aleix Vidal i Arda Turan) com vendes (Gerard Deulofeu).

No sembla a priori que vagi a ser una jornada amb molta afluència, per tractar-se d'un dissabte i, perquè en unes circumstàncies semblants fa cinc anys, a mitjan juny, no va votar ni el 50 % dels associats, d'un cens de 118.665 persones. Llavors, hi havia un candidat amb molta diferència en la intenció de vot, Sandro Rosell, que va guanyar la contesa i que tres anys després va presentar la dimissió, lliurant-li la presidència a Josep Maria Bartomeu. En aquell juny del 2010, van votar 57.088 socis (48,1 % de participació), amb el següent repartiment de vots: Sandro Rosell (35.021 vots, 61,35 %), Agustí Benedito (8.044, 14,09 %), Marc Ingla (7.014, 12,29 %), i Jaume Ferrer (6.168, 10,80 %). Davant aquests números, i amb un cens actual de 109.637 socis, és possible que no hi hagi gaire més de 40.000 votants, cosa que fa sospitar que potser el nou president no tingui més de 20.000 vots.

En els últims dies de campanya, alguns candidats han exhibit números de sondejos recents, mentre que altres han filtrat algunes xifres, que només confirmen una cosa: no sembla que hi haurà una proclamació de president per majoria absoluta com va succeir el 2010, en què Sandro Rosell va arrasar a les urnes, en aconseguir el nombre més elevat de vots de la història electoral del Barça.

Aquesta hipotètica igualtat que es pugui donar en les votacions va portar fa unes dies un dels aspirants, Joan Laporta, a sol·licitar públicament a dos dels seus rivals (Agustí Benedito i Toni Freixa) a que abandonessin la carrera electoral o unir forces, ja que, segons l'expresident, no tenen cap opció de guanyar, segons les enquestes de les quals va dir disposar Laporta. Aquesta proposta va ser rebuda com una ofensa, encara que passats uns dies els acostaments s'han centrat més entre Laporta i Benedito, que en el seu temps van coincidir en l'antiga plataforma opositora L'Elefant Blau, que tampoc han fructificat, a causa que l'acord no s'ha tancat per la discrepància sobri qui es retira i qui lidera el vot en la cita d'avui.

Malgrat pressions externes, fins i tot de l'àmbit de la política, i que Benedito hagi sentenciat reiteradament que ell no farà president Laporta, finalment no hi ha hagut acord i els quatre aspirants hi concorreran per separat.

Així, el reclam de Laporta per sol·licitar el vot útil queda pendent a la reacció que avui tinguin els electors quan dipositin el seu vot, si han atès el seu reclam o finalment es reparteix entre quatre, com així espera Jopep Maria Bartomeu, qui considera que si el seu votant el confirma a les urnes, podria tornar a la presidència, a causa de la dispersió que sospita que hi haurà entre els seus oponents.