La Comissió de Control, Ètica i Disciplina de la UEFA va acordar ahir imposar una multa de 30.000 euros al Barcelona per la massiva presència de banderes independentistes, i de càntics d'aquest signe, durant la final de la Lliga de Campions, que es va disputar el passat 6 de juny a Berlín entre el Barça i la Juventus.

A final de juny, la UEFA ja va obrir un expedient al club blaugrana, que aquest dijous s'ha resolt amb la imposició d'una multa de 30.000 euros. El club s'enfrontava a una multa econòmica que podria arribar als 60.000 euros o, fins i tot, el tancament d'alguna zona del Camp Nou en un pròxim partit de la màxima competició continental. El Barça va presentar al·legacions i va mostrar la seva sorpresa perquè l'informe presentat davant la UEFA va ser elaborat amb les informacions recollides per la transmissió seguida per televisió, i no presencialment.

L'informe estava signat per l'advocada ucraïnesa Anna Bordiugova, membre de l'equip d'inspectors de la comissió disciplinària de la UEFA que presideix el xipriota Chris Georghiades. A l'informe del delegat de la UEFA en aquell partit, l'holandès Harry M. Been, es destacava l'«excel·lent comportament» dels aficionats del Barcelona, així com que a la grada blaugrana no es van utilitzar artefactes de pirotècnia i els càntics de la seva afició «no van ser discriminatoris».

El tancament parcial d'una zona del Camp Nou era una de les primeres sancions que tenia en ment la UEFA. De fet, la majoria de tancaments d'aquesta índole han anat relacionats amb manifestacions racistes o incidents entre el públic. De fet, en aquest tipus de manifestacions, el de mostrar estelades -que no és il·legal-, el reglament de la UEFA explica que el màxim responsable del comportament de les aficions és el club.

El Madrid va ser sancionat en el seu dia per insults i crits racistes, un fet poc comparable amb el de mostrar pacíficament estelades.