La televisió pública alemanya ARD ha emès aquest cap de setmana un reportatge en què afirma que aquests últims anys només s'ha obert procediment sancionador contra un terç dels atletes sospitosos de dopatge. No és la primera vegada que aquesta cadena treu a la llum pública una informació semblant. I és que aquesta peça informativa segueix a una altra que la mateixa cadena va emetre el desembre passat i que parlava sobre el dopatge massiu a Rússia. Sigui com sigui, aquest cop, la investigació periodística s'ha fet de forma conjunta amb el diari britànic Sunday Times. Aquest treball, un reportatge titulat: Dopatge secret: l'imperi de les ombres a l'atletisme, assegura agafar-se en una llista de 12.000 controls fets per la Federació Internacional d'Atletisme (IAAF) a un total de 5.000 atletes entre els anys 2001 i 2012. La informació destapa que només s'hauria actuat contra un terç dels sospitosos (uns 800 atletes), on es troben segons aquests mitjans 154 medallistes olímpics, 55 dels quals d'or, en diferents disciplines.

Un dels primers a reaccionar va ser el president de l'Associació Europea d'Atletisme, el noruec Svein Arne Hansen, qui es va afanyar a demanar a la Federació Internacional d'aquest esport que aclareixi aquestes acusacions. "Un motiu de profunda consternació i un avís més sobre tot el que ens queda per fer per assegurar que l'atletisme es vegi lliure del dopatge" assegurava Arne Hansen ahir després d'esclatar aquesta informació. És evident que en cas de confirmar-se, aquest seria un cas sense precedents. I això ho sap molt bé, el president de l'Agència Mundial Antidopatge, Craig Reedie, qui en conèixer la notícia es va mostrar "molt alarmat. L'AMA està molt preocupada per aquestes noves acusacions" va assegurar Reedie ahir en un breu comunicat. En aquest mateix escrit, l'Agència Mundial Antidopatge assegurava que ha decidit enviar el documental a una Comissió Independent de la mateixa agència per fer una investigació exhaustiva, igual que va fer amb el primer reportage, i del qual espera tenir l'informe a finals d'aquest 2015.

Per la seva part, Rússia, país assenyalat en el primer reportatge on s'apuntava pràctiques corruptes en la recollida de mostres i gestió dels resultats, i la mala tramitació de processos antidopatge que implicaven Rússia, la IAAF, atletes, entrenadors, metges, el laboratori acreditat amb seu a Moscou i l'Agència Antidopatge de Rússia, no es va donar ahir per al·ludida. El ministre d'esport rus Vitali Mutkó va voler vincular el reportatge a una lluita de poder de cara a les eleccions a la presidència de la Federació Internacional d'aquest mateix mes d'agost.