Trenta-un anys després del seu últim títol, l'Athletic Club va conquistar la segona Supercopa d'Espanya de la seva història en fer valer al Camp Nou el 4-0 de l'anada, davant un Barcelona que mai va fer la impressió de poder remuntar i que , al final, ni tan sols va ser capaç de guanyar al seu estadi (1-1). El somni del sextet blaugrana va quedar esvaït. La solvència tàctica i el desplegament físic que el conjunt bilbaí va exhibir durant tot el duel va resultar determinant, més fins i tot que l'expulsió de Piqué, quan encara quedaven per disputar-se 35 minuts de partit.

Potser el signe de la final podria haver canviat si, als sis minuts, el travesser no hagués escopit una rematada del mateix Piqué a la sortida d'un córner. Aquesta va ser la millor ocasió del Barça fins que, a falta de dos minuts per acabar la primera meitat, Rakitic va penjar una pilota a l'àrea, Luis Suárez la va baixar amb el pit per a Messi i aquest va afusellar Iraizoz per fer l'1-0.

Entre una jugada i una altra, l'equip de Luis Enrique va ser el clar dominador del partit, amb un Iniesta molt inspirat al comandament de les operacions. No obstant això, als locals els va faltar punteria i precisió en els metres finals. Luis Suárez i Pedro, ansiosos per resoldre a l'espai, incorrien constantment en fores de joc i Messi semblava incapaç de lliurar-se de la gàbia d'or dissenyada per Ernesto Valverde.

L'Athletic, molt ben col·locat sobre el terreny de joc des del xiulet inicial, amb la defensa avançada i les línies molt juntes, pressionava solidari al seu rival, molt amunt, com en l'anada de San Mamés, i va tenir sempre el partit sota control. Eraso va tenir l'única ocasió visitant en tota la primera meitat, i aquesta va venir propiciada per una incomprensible pèrdua de pilota de Pedro en el minut 38. El migcampista de l'Athletic es va quedar sol davant Bravo i va disparar contra l'exterior de la xarxa en lloc de cedir l'esfèrica a Adúriz.

Després arribaria el gol de Messi i una tangana entre el porter de l'Athletic, Rakitic i Pedro, els que intentaven agafar ràpid la pilota del fons de la xarxa per anar a buscar el segon. Velasco Carballo va optar per no allargar més el primer acte i va assenyalar el camí als vestidors. Però la tensió entre els dos equips va anar en augment.

El Barça va sortir disposat a arriscar més i l'Athletic ho va intentar aprofitar. Susaeta va rematar fluix a les mans de Bravo, després d'una passada d'Aduriz i el mateix protagonista va xutar als peus del porter xilè en la jugada següent. Piqué, encès, se'n va anar a recriminar a l'assistent que no assenyalés fora de joc del punta visitant en aquesta jugada, i Velasco Carballo va expulsar el central blaugrana.

Quedaven 35 minuts de partit per disputar-se i el Barcelona es queda amb deu. Però va ser llavors quan els locals, amb la final pràcticament perduda es van deixar anar. Pedro, Rakitic i Suárez van tenir tres ocasions gairebé consecutives, però la pilota no va entrar. I l'Athletic es va tornar a refer per no patir més a la recta final.

Luis Enrique va treure als joves Sandro i Munir per Pedro i Rakitic, en una acció desesperada, però a falta d'un quart d'hora per al final, Aduriz, l'home de la final, enterraria definitivament al Barça. Una pilota penjada sense cap perill des del mig del camp va acabar amb un mal rebuig de Mathieu i Aduriz va necessitar dos intents per batre Bravo. L'enèsim error individual dels jugadors del Barcelona a la final resumia a la perfecció el que ha estat aquesta Supercopa.