El plat fort de la velocitat es disputa a primera hora d'aquesta tarda, a Catalunya. A un quart de quatre, Usain Bolt i Justin Gatlin es veuran les cares al Mundial de Pequín per coronar-se reis de la velocitat.

El "monarca" actual de la velocitat, Bolt, ha de contrarestar els atacs que li arriben, sobretot del nord-americà Justin Gatlin, que ahir va aconseguir un registre veritablement estratosfèric, 9,83, millor marca en una primera ronda de Campionats del Món. Bolt, que es retrobava amb la pista que el va llançar a l'estrellat, ara fa set anys, durant els Jocs Olímpics de Pequín, no va voler ajustar tant com el seu contrincant i va aconseguir vèncer la seva sèrie amb un temps de 9,96, essent un dels vuit únics atletes que han baixat dels deu segons en aquesta primera presa de contacte amb la pista xinesa.

El jamaicà haurà de treballar de valent per aconseguir frenar les ànsies del nord-americà, que ha tornat amb molta força després d'haver complert amb els quatre anys de sanció per dopatge i ha aconseguit marcar les quatre millors marques mundials de l'any, amb un més que respectable 9,74 a Doha.

Per trobar-se a la final, els dos principals candidats al tron hauran de superar la ronda de semifinals, que s'iniciaran a les 13:10 del migdia. Bolt participarà en la primera de les semifinals, mentre que Gatlin ho farà en la segona. En la tercera semifinal hi haurà un enfrontament directe entre Asafa Powell i Tyson Gay, un altre duel d'alçada que, possiblement, també es repetirà a la final.

El més destacat de la jornada d'ahir, però, va ser el primer guanyador de medalla del Campionat del Món. Aquest va ser l'eritreu Ghirmay Ghebreslassie, de només dinou anys, que va aconseguir completar el circuit per la capital xinesa amb un temps de 2:12:28, quaranta segons més ràpid que el segon classificat, l'etíop Yemane Tsegay (2:13:08), mentre que la medalla de bronze va ser pera l'ugandès Munyo Solomon Mutai. El primer atleta no africà a finalitzar va ser l'italià Ruggero Pertile, que va sorprendre tothom finalitzant en quarta posició, batent la seva marca personal (2:14:23). Javier Guerra, amb un temps de 2 hores 17:00 va ser el millor espanyol de la prova, acabant-la en tretzena posició. Carles Castillejo, l'altre participant espanyol, no va acabar la prova.

En l'altra final del dia, la de llançament de pes femení, la victòria va ser per a l'alemanya Christina Schwanitz, amb un llançament de 20,37 metres. La van acompanyar al podi la xinesa Lijiao Gong (20,30) i la nord-americana Michelle Carter (19.76).

La jornada d'avui, a més de la final dels 100 metres llisos, també veurà la de llançament de pes i de martell masculins.