Esteban Chaves (Orica) es va procurar amb tots els honors el primer mallot vermell "autèntic" de la Vuelta després de la conquerir la inèdita meta del Caminito del Rey. Una de les perles del ciclisme colombià, va eclipsar el seu compatriota Nairo Quintana en l'aferrissada lluita per ser el protagonista en el primer combat en alt de la competició. El rei del Caminito va ser el ciclista de Bogotà, implacable davant l'assetjament de Tom Dumoulin, que li va discutir la victòria fins l'ùltim metre.

La notícia de la victòria i lideratge de Chaves es va veure eclipsada unes hores més tard per la decisió de la direcció de la Vuelta d'expulsar Vincenzo Nibali. Els comissaris de carrera van poder comprobar en un vídeo com el ciclista sicilià es va agafar al cotxe d'equip mentre tractava d'aconseguir atrapar el gran grup. Nibali s'havia vist embolicat en una caiguda a 30 quilòmetres de la meta de Caminito del Rei, va quedar despenjat i va arribar a acumular un retard d'un minut i mig.

A les imatges, els comissaris van comprovar com el vencedor de la Vuelta 2010 s'agafa al cotxe del director de l'Astana i inicia una remuntada sospitosa.