La resurrecció de l'astre Usain Bolt a l'estadi que el va posar en òrbita fa set anys, amb el triplet olímpic, va convertir ahir en un atleta vulgar al nord-americà Justin Gatlin, que durant gairebé dos anys havia aprofitat les xacres físiques del jamaicà per fer-se amb el comandament a la velocitat.

Bolt va derrotar per segona vegada en quatre dies a Gatlin, tancant d'un cop els presagis sobre el seu presumpte declivi i amb un registre de 19.55 a la final de 200 metres, va aconseguir la seva desena medalla d'or en campionats del món, la quarta consecutiva a la mitja volta a la pista. Gatlin va haver de resignar-se, una altra vegada, al seu paper de segon, que semblava suportar amb resignació a jutjar pel seu somriure. Va creuar la meta en 19.74, seguit del sud-africà Anaso Jobodwana, que va fer rècord nacional amb 19.87, i del panameny Alonso Edward, que només per dues mil·lèsimes perdia la medalla de bronze (19.87).

L'anunciat xoc de trens entre Bolt i Gatlin va ser, en realitat, l'impacte d'un camió amb un turisme i va acabar amb el mateix resultat que el primer. Quan el nord-americà, que estava lleugerament per davant en el revolt, va perdre el seu avantatge en desembocar en la recta, la sentència estava dictada i el condemnat era ell. Quatre dies després del primer gran duel, el dels 100 metres, que només per 13 mil·lèsimes es va inclinar del costat del jamaicà (9.79 per 9.80), Bolt va batre pel confortable marge de 19 centèsimes el seu rival en una distància en la qual mai falla. El carrer 5, ocupat pel britànic Zharnel Hughes, separava Gatlin, que partia pel quatre, de Bolt, instal·lat al sis. Com en semifinals, el jamaicà va deixar els tacs més ràpids (147 mil·lèsimes) que el nord-americà (161), i quan es va incorporar per complet sense haver cedit més que uns decímetres al seu adversari, es va saber de seguida guanyador, i així ho va proclamar el seu somriure a la recta.

Bolt havia arribat a Pequín amb una marca de 20.13 enguany, mig segon pitjor que la de Gatlin, el més ràpid de la campanya amb 19.57, nou rècord personal, però això mai compta tractant-se del Llampec. Uns minuts abans Allyson Felix havia posat la nota alegre en l'equip nord-americà en guanyar de carrer la final de 400, el seu primer títol mundial en la distància i el novè en total, amb la millor marca mundial de l'any (49.26). Bolt ja porta a Pequín dues medalles d'or més, i ja en suma quatre de consecutives als Mundials. I pot no ser la última, ja que encara li queda la final de relleus 4x100.