Apropant distàncies i capacitats

El nedador gironí David Presas es queda molt a prop de completar la doble travessia de l'estret de Gibraltrar, ningú ho ha aconseguit des del 2011, en un projecte solidari per recollir fons per a la investigació de la síndrome de Down a la Fundació de l'Hospital del Mar. El fort corrent obliga Presas i el seus companys després de nedar 37 quilòmetres en vuit hores i mitja

01.09.2015 | 00:00
El nedador gironí i els seus dos companys varen sortir de Tarifa en direcció a punta Cires (Marroc).

E

n ple boom de popularitat de la natació en aigües obertes, l'aparició de les Vies Braves i de gran quantitat de travessies populars cada cop més nedadors s'atreveixen a intentar gestes més complicades com, per exemple, creuar l'estret de Gibraltar. En la finestra de tres setmanes de bon temps que hi ha cada estiu hi ha intents des de Tarifa cada dia, però el que és menys habitual és la doble travessia: anar i tornar d'una vora a l'altre de l'estret sense parar. Només s'ha completat onze cops, la darrera vegada fa quatre anys, i el gironí David Presas va tenir molt a prop la possibilitat de ser el protagonista de la dotzena quan, acompanyat pels barcelonins, Carles Céspedes i Fer Espina, va quedar-se a uns dos-mil metres de tornar a tocar la península quan ja feia vuit hores i quaranta minuts que nedaven i portaven 37 quilòmetres superats. "Va entrar un corrent de ponent de sis nusos en contra i des de la barca de suport ens varen fer parar", explica Presas que va provar la doble travessia dins un projecte solidari per recaptar fons per la investigació amb nens amb síndrome de Down i altres discapacitats intel·lectuals, que està fent la fundació de l'Hospital del Mar.
"No ens motivava del tot fer la travessia simple, que l'està fent molta gent, i a més creiem que provar de completar la doble, que no s'aconsegueix des del 2011, ens podia donar molt més ressò que és el que volíem per recaptar diners per al projecte", explica David Presas tot recordant que "el repte era esportiu, però també solidari. Volíem conscienciar de la necessitat d'invertir en la recerca en síndrome de Down i esperem haver-ho aconseguit. Per a les persones amb síndrome de Down cada petita cosa del dia a dia és un esforç i associar el repte a aquesta causa i aconseguir sensibilitzar sobre la necessitat d'invertir en la recerca en aquesta àrea, ens ha donat una motivació afegida". El projecte, denominat "Apropant distàncies. Apropant capacitats", tenia l'objectiu de recaptar 15.000 euros a través d'aportacions de micromecenatge per ajudar als investigadors de l'Hospital del Mar a desenvolupar un vídeojoc que ajudi a exercitar i millorar les capacitats intel·lectuals de nens i joves amb síndrome de Down i altres discapacitats. "Completant la doble travessia hauríem tingut més repercussió, però el micromecenatge encara segueix obert i hem pogut aportar el nostre granet de sorra a la investigació", explica Presas que recorda com després de sortir de Tarifa a les nou del matí van tocar Àfrica, punta Cires, nedant a un bon ritme de més de quatre quilòmetres i mig a l'hora que el van poden sostenir fins que, o això pensaven, els hi quedaven poc més de quaranta per tornar a tocar terra a la Península. "El corrent ens havia portat cap a la dreta, anant havíem fet disset quilòmetres i llavors ja en portàvem vint de tornada, però estàvem molt bé físicament", diu Presas sobre les seves sensacions abans que des de la barca els diguessin que havien de plegar perquè un corrent nou i fort els empenyia cap enrere.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Buscador de deportes

Enllaços recomanats: Premis cinema