El porter del Barcelona Marc-André Ter Stegen s'estrenarà aquest dissabte a la Lliga, un any després de la seva arribada al club català, a causa de la lesió que pateix Claudio Bravo al soli de la cama esquerra i que el podria allunyar dels terrenys de joc durant un mes. L'alemany, que es va reincorporar ahir als entrenaments amb la resta de la plantilla blaugrana després de la convocatòria de la seva selecció, disputarà així els seus primers minuts a la Primera Divisió espanyola, ja que la temporada passada no hi va disputar ni un sol minut i únicament va competir en Copa del Rei i Lliga de Campions.

Tot apuntava que Ter Stegen seria el titular en la competició domèstica, però una fissura a l'apòfisi transversal de la tercera vèrtebra lumbar a mitjans d'agost de l'any passat el va deixar fora de l'equip, i això sumat al gran inici de ?temporada protagonitzat per Bravo va convertir el xilè en el titular de la competició. L'exporter de la Reial Societat no va encaixar cap gol en les primeres vuit jornades de Lliga i no va rebre la primera diana fins a finals d'octubre, quan el Barça va perdre al Santiago Bernabéu davant el Madrid (3-1). Va acabar ?convertint-se en el Zamora de la Lliga.

Fins i tot quan l'equip de Luis Enrique ja s'havia assegurat el títol, el tècnic va decidir donar-li l'oportunitat a Jordi Masip, que va encaixar dos gols en l'última jornada contra el Deportivo (2-2). Ter Stegen, en canvi, sí que va disputar la Copa del Rei i la Lliga de Campions al complet, en les quals va oferir molt bones actuacions. A la Copa va jugar sis partits i va encaixar cinc gols, mentre que a la Champions ho va jugar tot, rebent onze gols en tretze partits.

En la competició europea, a més, va ser el guanyador del premi atorgat per la UEFA a la millor parada de l'any, la que va realitzar per evitar un gol de Robert Lewandowski en la tornada de les semifinals de la màxima competició europea contra el Bayern.

No tan bones han estat les aparicions que ha tingut aquest any en competició oficial, en les quals li han endossat vuit gols en dos partits oficials. El porter va encaixar quatre gols en la final de la Supercopa d'Europa contra del Sevilla (5-4), i quatre més en l'anada de la Supercopa d'Espanya disputada a San Mamés amb l'Athletic de Bilbao (4-0). Tampoc va convèncer en la pretemporada, perquè va encaixar un gol en 45 minuts disputats amb el Manchester United, un altre a la mitja part que va jugar contra el Chelsea, i dos més del Fiorentina, contra el qual va jugar 78 minuts.

La lesió de Bravo ha obert, d'altra banda, el debat sobre la transparència a l'hora d'informar de les lesions. Primer va ser Neymar, després Sergi Roberto i ara Claudio Bravo. Tres casos que s'han produït des de l'inici de temporada que demostren que la política d'informació ha canviat.

L'últim cas és paradigmàtic. A mig matí de dimarts el club va informar d'una lesió de Claudio Bravo. Textualment en l'informe mèdic s'informava d'«una lesió muscular al soli de la cama esquerra», així com que la seva evolució posterior marcarà «la disponibilitat per als pròxims entrenaments».

Paral·lelament les edicions digitals d'alguns diaris ja informaven que la lesió podia apartar el porter xilè durant uns quants partits. El club guardava silenci més enllà del comunicat en el qual no s'establia ni el grau d'afectació ni, per descomptat, el temps de durada d'aquesta. En poc temps s'ha passat d'informacions completes a passar de puntetes per aquests assumptes intentant camuflar-los.