P

au Gasol, pivot català de la selecció espanyola, regna sobre Europa en una cita continental en la qual és el màxim anotador i taponador i en què es convertirà, segur, en el jugador més valuós (MVP). Cap altre jugador de les 24 seleccions que participen en l'Europeu 2015 té tanta transcendència en el seu equip, en el joc i en cada partit. Els 26,5 punts per partit que ha anotat el fan ser, de ?lluny, el jugador més determinant d'entre la constel·lació d'estrelles que s'han citat en la fase final de l'Eurobàsquet. Pel que anota i pel que frena, perquè també és el millor taponador amb 2,3 de mitjana per partit.

En altres classificacions també figura en el top 5, en rebots o en llançaments anotats, però és en els intangibles, en aquells apartats que no apreixen en les estadístiques i que tant valoren els entrenadors, on Gasol adquireix una dimensió sideral. Lideratge, personalitat, compromís, esforç, motivació, entrega i generositat. Totes aquestes qualitats i més que atesoren en grans quantitats els jugadors de la selecció espanyola estan comandades per un Gasol que als seus 35 anys s'ha convertit en el rei d'Europa. Després d'un inici dubitatiu, amb la derrota inicial amb Sèrbia i la posterior davant Itàlia, la selecció ha sabut créixer des del patiment, el treball i l'humilitat, sota el paraigües protecors d'un Gasol superlatiu en totes les facetes del joc.

En l'últim partit de la primera fase, a Berlín i davant l'Alemanya de Dirk Nowitzki, Espanya va jugar la seva primera final del campionat. A partir d'allà, i pel camí més difícil, s'ha plantat en la gran final. Polònia, a vuitens de final, va ser el seguent repte per arribar al primer mur insalvable: Grècia a quarts. La millor selecció hel·lena de l'última dècada es va haver de rendir davant Gasol i companyia. França, a semifinals, era una altra missió impossible. A Lilla, contra els actuals campions d'Europa i davant de gairebé 27.000 aficionats.

Les coses es van torçar diverses vegades durant el partit, però allà va estar Pau per treure l'equip de les dificultats, reenganxar-lo al partit i dictaminar al final. Entre el darrer quart i la pròrroga, 18 punts per acabar amb un total de 40, la seva millor marca amb la selecció. Encara queda un partit, la final de l'Europeu. Gasol i la selecció ja han complert amb gairebé tots els seus objectius (classificació directe pels Jocs Olímpics de Rio de Janeiro 2016), però els hi queda un: la medalla d'or. Amb el català, rei d'Europa, és possible.