Gasol, Gasol i Gasol! El català Pau Gasol va liderar un cop més Espanya (25 punts i 12 rebots) en l'Europeu que es va adjudicar ahir després de superar Lituània, en un partit amb molt poca història. L'equip de Sergio Scariolo va aixecar el seu tercer títol continental després de jugar un últim partit sense patiment i que va dominar a plaer de principi a fi.

Espanya va sortir molt fort en atac i va desmuntar la defensa lituana, que no va trobar la manera d'aturar Sergio Llull, Pau Gasol i Rudy Fernández, qui amb menys dolor d'esquena es va sumar a l'atac el dia més important. Amb un 8-2 al segon minut, l'entrenador lituà, Jonas Kazkauskas, va haver d'aturar el partit per intentar frenar un marcador que semblava desbocat. L'avantatge va arribar fins als 13 punts (19-6, en el minut 7) en un dels quarts més plàcids que havia jugat l'equip espanyol. La iniciativa ofensiva va fer que la defensa semblés estar en un segon pla, però res més lluny de la realitat. L'equip espanyol va defensar tan fort com en els darrers partits, i sentir-se sòlid al darrere el va portar a ser més segur en atac (19-8, al final del primer quart). Espanya va augmentar la renda fins als 15 punts (23-8, en el minut 11, 25-10, en el minut 12), amb un Rudy en un moment dolç, molt dolç. L'equip de Sergio Scariolo va seguir negant el bloqueig i continuació de Mantas Kalnietis amb Jonas Valanciunas i per aquí varen arribar molts dels problemes lituans. El 34-18 del minut 16 va ser el màxim avantatge dels espanyols fins al moment, però llavors els bàltics varen lluitar i varen retallar la distància del segon quart (41-33) gràcies a un triple en el darrer segon de Jonas Maciulis, que havia estat quasi desaparegut. Espanya va perdre aquest segon parcial per 22-25 a causa de la relaxació defensiva a què havia portat la seva fluïdesa en atac. La defensa zonal, utilitzada sobretot quan Pau Gasol era a la banqueta, no va ser suficient en el seu moment i va permetre el rearmament momentani del conjunt lituà.

Però en el descans va semblar que els jugadors prenien nota, ja que varen tornar a la pista amb els ànims renovats. No es podien permetre complicar-se un partit, que tot i tractar-se de la final, estava sent un dels més plàcids de tot el campionat. Dues personals seguides de Valanciunas, segona i tercera, varen aclarir encara més el panorama i l'equip espanyol va tornar a marcar un màxim de 52-35 en el minut 24. En qualsevol altre partit, aquesta diferència al tercer quart hauria significat pràcticament el trencament del matx, però en una final tot és diferent. La lesió de Rudy podria haver-se convertit en una d'aquestes causes, però Pau Gasol, dominador absolut del matx, no ho va consentir, i un cop més va exercir de líder. Un triple de Víctor Claver va augmentar la renda a 18 punts (60-42, en el minut 29) i Espanya ja començava a acariciar l'or.

Amb disset punts d'avantatge (60-43 al final del tercer quart) i encara deu minuts per jugar, l'equip espanyol no es va complicar la vida. Va deixar descansar durant uns moments la seva estrella, Pau Gasol, i va apostar per la defensa amb l'objectiu d'evitar qualsevol reacció. Però la tornada de Gasol damunt el parquet va representar un altre cop moral per a una Lituània fora de combat. Quan ja només faltaven dos minuts el resultat era 72-59 i la victòria, ara sí, una realitat.