Els èxits del patinatge gironí, que aquest passat cap de setmana van fer el cim amb l'històric doble podi que van firmar el CPA Olot i el CPA Girona al Mundial de Cali, han disparat l'interès per aquesta disciplina i, a conseqüència d'això, es dispara el nombre de llicències. La Federació cada temporada en tramita més, fins al punt que si fa una dècada n'hi havia un miler, per aquest curs 2015/16 s'està al voltant de les 2.300. «Anem en una clara línia ascendent. Hi ha més afició i ganes que mai i els èxits dels nostres clubs no fan més que contribuir-hi perquè se'n parla i la gent s'hi engresca», reflexiona Josep Badia, delegat de patinatge de la Federació a Girona.

I és que la demarcació és pionera en els grups de xou, una modalitat que va néixer l'any 2000. L'Olot ha capitalitzat la majoria de grans èxits, però també fa uns anys hi havia el Blanes, ara dissolt, rendint al màxim nivell en els grups petits. El tècnic de l'Olot, Riucard Planiol, guanyador de nou Mundials, considera que «vam ser pioners i sempre hem destacat en aquesta modalitat». Les campiones del món amb Sobreviure van ser rebudes ahir a l'Ajuntament garrotxí per l'alcalde i una nodrida representació de familiars, amics i aficionats. Planiol està satisfet pel seu èxit però també pel del CPA Girona, club al que ja considera «rival» al màxim nivell «perquè està fent les coses molt bé des de fa temps».

Nuri Soler, entrenadora del CPA Girona, també defensa que la demarcació, com a bressol dels grups de xou, té un paper destacat a nivell mundial. «És una combinació d'esport i espectacle que crea afició, que omple pavellons i això ja fa que tingui tirada. A més aquí des del principi el CPA Olot ha creat un nivell altíssim i ha sigut referència i això ha fet que la resta ens haguem hagut d'espavilar per no quedar-nos enrere». L'Ajuntament de Girona farà una recepció a les terceres classificades del món el proper dilluns. El club també prepara el seu Festival pel 15 de novembre, on un dels plats forts serà tornar a veure la coreografia Fent i desfent, bronze a Cali aquest cap de setmana.

Josep Badia assegura que és un «orgull» veure dos clubs gironins triomfant al Mundial i destaca que això tot just pot ser el principi d'una època encara més esplendorosa. De moment Girona i Olot ja preparen el campionat gironí del proper gener on presentaran els nous espectacles.

«El Mundial a Girona? I per què no? Tenim un pavelló magnífic»

Si Girona domina el patinatge en grups de xou, per què no plantejar-se organitzar-hi un Mundial? Fins ara la màxima competició que s'ha fet mai a la demarcació ha sigut l'Europeu de Blanes de 2012, organitzat pel club local, aleshores a l'elit dels grups petits, però que ara està dissolt. Segons el Delegat de Patinatge de Girona, Josep Badia, dur un campionat del Món al bressol de l'especialitat podria ser possible si algun club en demanés l'organització. «I per què no?», es va preguntar ahir. Badia va explicar que «en l'àmbit de Federació no es pot demanar. Han de ser els clubs i si algun ho fes estaríem al seu costat. Tenim un pavelló magnífic, Fontajau, però caldria un gran esforç organitzatiu».