La cursa popular del carrer Nou de Girona, que avui tornem a celebrar, és sens dubte la més popular de les comarques gironines i segurament la cursa que ha perdurat en el temps gràcies als seus valors: la popularitat, la participació, l'esportivitat, el civisme i la solidaritat. La cursa gironina per excel·lència és singular en els seus orígens, que no voldríem perdre ni oblidar.

Els participants més joves potser no saben que la cursa popular del carrer Nou de Girona va néixer el 1979 per iniciativa d'uns pocs comerciants que volien donar vida al seu carrer i fer un regal a la ciutat. Els recursos eren escassos, però l'empenta dels creadors, la col·laboració de les institucions i les ganes de córrer dels gironins van suplir totes les mancances. És impossible, però, desxifrar totalment les claus de l'èxit d'aquest acte. Com totes les coses que triomfen, els fonaments s'arrelen parcialment en l'enigma. Però el cert és que la cursa arriba enguany al seu 37è aniversari amb el mateix esperit amb què va néixer i orgullosa dels atributs que s'ha guanyat amb el temps: la més popular i la més viva de les comarques gironines.

La decisió d'organitzar-la va partir d'un comerciant del carrer Nou, el senyor Jordi Gibert, amb la idea de promoure aquest carrer. Durant quatre anys va ser ell mateix qui es va encarregar de tota l'organització; després, però, circumstàncies personals obligaren a l'artífex a deixar el negoci i a cedir el lideratge de la cursa. L'empremta de Jordi Gibert, que en pau descansi, va quedar latent en els comerciants del carrer Nou, que van decidir que la cursa havia de continuar. La filosofia d'aquest acte radicava en el seu caràcter popular i així s'ha mantingut fins avui dia. El seu reglament intacte diu textualment: "La cursa s'obrirà a totes les persones, sense límit d'edat, sexe o nacionalitat. És una cursa per caminants, atletes i marxadors".

Certament, el pas del temps i les millores que s'han anat introduint cada any en l'organització no han malmès aquesta essència popular. Al contrari. La seva organització tècnica, la implicació de les institucions, entitats i empreses col·laboradores, el seu caràcter solidari i la participació dels ciutadans han contribuït a conservar-la i engrandir-la. Els comerciants, representats per Girona Centre Eix Comercial, seguirem endavant amb el compromís de continuar amb la nostra cursa, aquesta cursa, que naixerà i morirà sempre en un dels carrers més emblemàtics de Girona i que començà precisament l'any que el carrer recuperà el seu nom originari, carrer Nou.