El Comitè d'Ètica de la FIFA va confirmar ahir que el president de la Federació Espanyola (RFEF), Ángel María Villar, ha estat objecte d'una investigació i que el procediment ja és a mans de la seva cambra de resolució, igual que el de l'alemany Francz Beckenbauer. En un comunicat, la FIFA anuncia dos procediments, però no en facilita els motius. Villar, com a vicepresident primer de la UEFA, ocupa el càrrec en substitució del francès Michel Platini, president suspès temporalment. Vicepresident també de la FIFA, dimarts va ser nomenat responsable del Comitè Organitzador del Mundial de Rússia 2018.

Villar hauria estat interrogat per espai de tres hores perquè donés la versió sobre les designacions dels Mundials de 2018 i 2022. La candidatura ibèrica va ser candidata pel Mundial que finalment va anar a parar a mans de la Rússia. En els dies previs a l'elecció, diferents membres de la candidatura conjunta d'Espanya i Portugal van reconèixer que havien intercanviat vots amb la candidatura de Qatar per tal d'assegurar l'èxit a ambdues, cosa que va ser denunciat i que els dirigents de la FIFA es afanyar a desmetir. Villar va ser cridat a declarar pel Comitè d'Ètica per primera vegada fa poc més d'un any, però en aquella ocasió, es va negar a declarar.

Ara, el Comitè d'Ètica de la FIFA ja ha tancat tota la investigació que s'ha fet al voltant d'aquest cas, amb Villar com a cap visible de les indagacions. El procés ja es troba a la Cambra de Resolucions que fallarà en els pròxims dies. A més a més, Franz Beckenbauer també està sent investigat per la denúncia apareguda referent a la corrupció en l'elecció d'Alemanya com a seu del Mundial de 2008.

Així com no va donar més detalls dels casos Villar i Beckenbauer, la FIFA sí que va anunciar l'obertura formal d'investigacions per part de la Cambra de Instrucció del Comitè d'Ètica tant al suís Joseph Blatter com al francès Michel Platini, tots dos ja suspesos durant 90 dies pel Comitè de Disciplina. Les investigacions se centren en el pagament de dos milions de francs suïssos que el primer va fer al segon en febrer de 2011, fet que també investiga la justícia suïssa, segons confirma. «La càmera d'investigació del Comitè d'Ètica farà tot el que estigui al seu abast per assegurar que la càmera de resolució d'aquest, presidida pr Hans-Joachim Eckert, pugui prendre una decisió dins dels 90 dies de suspensió (que van començar el 8 d'octubre de 2015) dels dos oficials», afegeix el comunicat.

La FIFA fa aquesta precisió un dia després que el comitè electoral encarregat de validar les candidatures a les eleccions presidencials del 26 de febrer expliqués que les presentades per persones sancionades, encara que sigui provisionalment com és el cas de Platini, «no seran processades» mentre la sanció estigui vigent. En cas que la suspensió s'aixequi o expiri abans de les eleccions del 26 de febrer, el Comitè Electoral decidiria, en el moment respectiu, «com procedir amb el candidat relacionat».