Els socis compromissaris que van assistir ahir diumenge a l'assemblea general del FC Barcelona van aprovar, per una àmplia majoria, la liquidació de l'exercici 2014-15, en què es van registrar uns ingressos rècord de 608 milions d'euros.

En total, estaven convocats 4.551 compromissaris, però només 713 (el 15,8%) es trobaven al Palau de Cogressos de Catalunya per participar en la primera votació del dia. El 86,9% van aprovar la liquidació del passat exercici, que a més d'uns ingressos de 608 milions d'euros amb un superàvit de 15 milions, que generen un acumulat de 128 milions de beneficis des de l'any 2010. La vicepresidenta econòmica del club, Susana Monje, va ser l'encarregada de presentar els números de la passada temporada en què «s'ha superat per primera vegada la barrera dels 600 milions d'euros d'ingressos», va destacar.

Una temporada en què l'augment dels ingressos es va deure fonamentalment a l'increment en la partida de màrqueting, que va passar de 169 a 225 milions d'euros. No obstant això, l'exercici 2014-15 també va tenir les seves ombres. Les despeses del club es van disparar en un 23%, fonamentalment per l'increment de la massa salarial esportiva, que va augmentar un 39%. «Només en variables pel triplet, el club va pagar 57 milions d'euros», va precisar Monje.

De fet, el percentatge sobre ingressos de la massa salarial esportiva del total del club va passar del 65% al ??73%, superant el llindar del 70% que aconsella, com a límit màxim, la prudència comptable. Tot això ha provocat que el deute net s'hagi incrementat, passant dels 287 milions d'euros de l'exercici anterior a 328 milions d'euros, degut especialment a la important inversió en adquisicions de jugadors (Suárez, Mathieu, Bravo, Vermaelen i, a la fi de temporada, Aleix Vidal), molt superiors a les inversions en temporades anteriors, per la sanció de la FIFA. D'altra banda, la ràtio del deute net sobre EBITDA s'ha situat en 3,24, superant el màxim de 2,75 establert en els Estatuts per a aquesta temporada.

Susana Monje va explicar que tota aquesta desviació serà àmpliament corregida en el present exercici, que preveu que els ingressos s'incrementin en un 4%, fins arribar a un nou màxim històric de 633 milions d'euros, amb unes despeses d'explotació de 599 milions.

Això fa que el resultat d'explotació pressupostat se situï en 34 milions d'euros, fet que suposa un benefici després d'impostos previst de 20 milions d'euros. La previsió per aquesta temporada «amb menor cost d'adquisició de jugadors», va precisar la vicepresidenta, és situar al club amb un deute net sobre EBITDA per sota del 2,5, «que permetria complir amb la ràtio d'equilibri patrimonial i seguir reduint el deute en la línia dels últims anys».

Els 761 compromissaris presents a la sala en aquesta segona votació (un 16,9 per cent del cens), també van aprovar, amb un 86,1% de vots a favor, el pressupost per a l'exercici 2015-16.

«Llibertat d'expressió»

Abans de l'inici del partit contra l'Eibar, el Barça, per iniciativa de la seva junta directiva, va mostrar tres pancartes reivindicant la llibertat d'expressió en al·lusió a la nova sanció que la UEFA li ha imposat per l'exhibició de banderes independentistes a les grades del Camp Nou.

La mostra dels cartells va estar acompanyada per un sonor aplaudiment i crits d'independència per part dels aficionats culers. Els fets jutjats per la comissió disciplinària de la UEFA van ocórrer en el partit davant el Bayer Leverkusen del 29 de setembre passat, quan el Camp Nou va dedicar també una sonora xiulada a l'himne de la Lliga de Campions com a protesta per la multa de 30.000 euros que li va imposar fa uns mesos per la presència de banderes independentistes en la final de l'última edició del torneig, disputada a Berlín davant del Juventus.