El grup empresarial xinès Rastar Group, propietat de Chen Yansheng i dedicat a la producció de joguines electròniques i videojocs, va anunciar la seva entrada com a soci majoritari de l'RCD Espanyol adquirint les accions de Daniel Sánchez Llibre i de Ramon Condal, dos dels accionistes majoritaris de l'entitat blanc-i-blava. «La companyia espera que l'acord ajudi a expandir el negoci d'entreteniment interactiu en el sector dels esports», explicava el comunicat enviat a la Borsa de Shenzhen per Rastar Group, que va servir per fer oficial un acord sobre el qual l'Espanyol no va dir res públicament.

Entre Sánchez Llibre i Condal reuneixen el 30 per cent de les accions del club i la participació de Rastar Group podria augmentar amb la compra d'altres títols d'accionistes de referència, sense que fins a la data es conegui el volum de l'operació ni el percentatge d'accions que controlarà la societat xinesa. Es calcula que, a més d'aquest 30 per cent que controlen personalment, Sánchez Llibre i Condal haurien lligat un quinze per cent més d'accions que figuren a nom de gent del seu entorn més proper. Amb un 45% del capital social de l'Espanyol, els nous propietaris xinesos tindrien un control del club molt clar.

Des del club blanc-i-blau han confirmat les intencions dels inversors, però de moment se'n desconeixen més detalls de manera oficial. Algunes fonts apunten que els canvis en el consell d'adminstració no es farien fins passat cap d'any, atès que que l'Espanyol té convocada una junta d'accionistes per al pròxim 22 de desembre. Es dóna per fet que Rastar Group aportaria diners per eixugar el deute de l'Espanyol amb hisenda i que hi haurà novetats en l'apartat executiu del club. Ahir ja es parlava de l'actual diputat d'Unió al Congrés i germà de Dani Sánchez Llibre, Josep, com a futur president executiu gràcies a un pacte entre els antics i els nous màxim ?accionistes. Joan Collet no continuaria.

Rastar Group, que té la base a la província de Guangdong, al sud de la Xina, té més de 10.000 treballadors i el seu valor en borsa arriba a 3.000 milions de dòlars. El principal objectiu de l'operació és capitalitzar el club per al seu finançament. Actualment, l'Espanyol compta amb una mica més de 13.000 accionistes i un capital social de 24 milions d'euros.

Les empreses xineses segueixen entrant, d'aquesta manera, de ple al futbol europeu. El mes passat, China Energy Company va adquirir l'Slavia de Praga i a principis d'any, va ser Dalia Group qui es va apropiar d'un 20% de les accions de l'Atlètic de Madrid.