El Tribunal d'Arbitratge de l'Esport (TAS) va desestimar ahir el recurs presentat per Valentino Rossi perquè se suspengués cautelarment la decisió de la Direcció de Carrera del Gran Premi de Malàisia. Rossi va ser sancionat amb tres punts de penalització en el seu carnet per l'incident protagonitzat amb Marc Márquez, que l'obliga a sortir últim en el Gran Premi de València de diumenge, en el qual es juga el títol mundial amb Jorge Lorenzo.

Rossi, que va recórrer la sanció el passat dia 29 d'octubre davant el TAS, per conduir de manera irresponsable en la segona classificació del Gran Premi de San Marino, al circuit de Misano Adriàtic, ja tenia un punt de penalització, per això els tres punts rebuts després de l'incident de Sepang l'obliguen a ser últim en la formació de sortida de Xest.

La Direcció de Carrera va considerar que Rossi havia provocat deliberadament la caiguda de Márquez durant el Gran Premi de Malàisia, motiu pel qual li va imposar l'esmentada sanció, versió que va rebutjar el pilot italià, al qual sortir des de l'última posició li complica la seva pretensió d'aconseguir el títol mundial.

L'àrbitre del TAS, elegit de mutu acord entre les dues parts, l'alemany Ulrich Haas, va escoltar els representants de Rossi i de la Federació Internacional de Motociclisme (FIM) dimecres a les oficines de Lausana amb la finalitat de determinar si Rossi hauria de sortir en l'últim lloc o no. Haas, segons informa el TAS en el seu comunicat, considera que no es compleixen les condicions per concedir la suspensió de la sanció. El mateix dimecres, el TAS va rebutjar la petició de Jorge Lorenzo per participar en el procediment d'arbitratge entre Rossi i la FIM.

Rossi encara l'última prova del Mundial amb set punts d'avantatge sobre Lorenzo (312 per 305), de manera que necessita ser segon si l'espanyol guanya la carrera, cosa molt complicada sortint des de la posició final de la graella.

Si Lorenzo acaba segon, Rossi necessita ser tercer; si el balear és tercer l'italià ha de ser sisè; si el seu rival és quart el transalpí ha d'acabar novè; i si és cinquè precisa ser onzè. En el cas que Lorenzo sigui sisè, setè, vuitè i novè, per ser campió ha de treure set llocs a Rossi, i en el cas d'empat a punts el guanyador del títol seria l'espanyol per tenir més victòries.

Rossi va acceptar la decisió del TAS i sortirà l'últim «perquè necessiten temps -el TAS- per decidir i no tinc la cautelar, després caldrà veure el que decideixen». El pilot de Yamaha no va voler donar més voltes als aspectes extraesportius i va afirmar que «queda una carrera i hem d'intentar centrar-nos en el nostre objectiu i donar el màxim», tot i admetre que «començar des del final ho fa més difícil, ja era complicat abans, però ara tot fa que sigui molt més dur. Estic aquí per esforçar-me al màxim, mantenir la concentració i acabar sent competitiu i després veure què passa». Sobre els seus comptes, Valentino Rossi va explicar que «és molt difícil començar a calibrar ia les possibilitats, no sé les possibilitats que tinc, només vull fer-ho el millor possible».

Per la seva banda Jorge Lorenzo, l'altre aspirant al Mundial de MotoGP, va disculpar-se pel gest antiesportiu que va fer al podi de Sepang. «Em vaig equivocar i demano perdó», va indicar sense voler parlar més del tema. En l'estrictament esportiu va explicar: «La gent sap que jo tinc un estil de pilotar que varia molt poc, que és donar el màxim des de la sortida fins a l'última volta i durant la carrera veure una mica com van les coses i decidir una mica l'estratègia que seguiràs». Sobre la decisió del TAS va declarar que «cal respectar-igual que si hagués estat negativa, hi estigués d'acord o no. Arribant al circuit ja tenia al cap que no parlaria del passat».