Tres Copes d'Europa (2006, 2008 i 2009); quatre lligues consecutives entre el 2007 i el 2010; més nombrosos altres títols de copes, Supercopes, Mundials de Clubs són el brutal palmarès que el Balonmano Ciudad Real va gestar en la primera dècada d'aquest segle de la mà d'una bombolla econòmica que el va convertir en el rei mides de l'handbol estatal i europeu. Una capacitat financera, emergida al costat del poder polític i amb la ja desapareguda Caja Castilla-La Mancha com a instrument, que va permetre al president del club, Domingo Díaz de Mera portar fins a Ciudad Real jugadors d'alt nivell com Talant Dujshebaev, Siarhei Rutenka, Rolando Uríos, Ólafur Stefánsson, Didier Dinart, Ivano Balic, Iker Romero o Arpad ?terbik. Diners i jugadors que van posar Ciudad Real en el centre de l'handbol guanyant títols i omplint el pavelló amb sis milers d'espectadors per veure un equip d'una ciutat de menys de 70.000 habitants competint contra els millors conjunts d'Europa. Anys més tard, al Quijote Arena ja no hi ha estrelles de l'handbol i a l'altre emblema d'aquells anys a Ciudad Real, l'aeroport, no s'hi veuen avions amb gaire facilitat.

L'estiu del 2011, amb els suports polítics en retirada i els diners del món del "totxo" evaporats, Díaz de Mera decideix la marxa de club per jugar Madrid per ressuscitar la secció d'handbol de l'Atlètic de Madrid, i a Ciudad Real només queda un imponent pavelló amb capacitat per a gairebé sis milers d'espectadors. És al Quijote Arena on aquesta tarda, 19:00, el Bordils jugarà contra el nou Alarcos Ciudad Real. Un club que, fa quatre anys, veient que amb la marxa del primer equip a Madrid i la liquidació de l'entitat de Domingo Díaz de Mera els seus fills es quedaven sense lloc per seguir practicant l'handbol, van fundar un grup de pares de jugadors de les categories inferiors. Amb quatre anys de vida, l'Alarcos Ciudad Real s'ha plantat a Divisió d'Honor Plata amb uns ascensos que permetran que avui els González, Nono, Prat, Combis, Huix i companyia juguin a la mateixa pista on s'idolatrava Talant Dujshebaev fa encara no una dècada.

"Amb l'ascens a Plata ja hem tastat pavellons mítics com Huerta del Rey, a Valladolid, As Travesas de Vigo o la pista del Bidasoa a Irún. Ara anar a Ciudad Real també és un orgull perquè és una plaça mítica que ha acollit Final Fours i títols de lliga", explica Pau Campos que, tot i ser conscient que avui no hi haurà gaire més de 500 o 600 persones al pavelló defineix el partit com un "d'aquells que no es vol perdre ningú".

El tècnic bisbalenc del Bordils coneix el Quijote Arena per haver-hi vist en directe un Ciudad Real-Barça en l'etapa que ell entrenava als equips inferiors del conjunt blaugrana: "Era l'època dels Rocas, Juanín... jo era al juvenil del Barça i vam anar a un partit que decidia allà la lliga. Veure aquell ambient feia posar la pell de gallina, amb un Quijote Arena ple amb més de 6.000 espectadors".

Avui, en un partit en què el Bordils recupera el seu capità Marc Prat, després de dos partits lesionats, l'ambient serà diferent però Pau Campos avisa que es trobaran rival complicat. "Em recorden el Bordils del primer any, porten aquella inèrcia de l'ascens. Nosaltres en el curs del debut vam acabar la primera volta amb 16 punts i ells també estan en una bona dinàmica", detalla el tècnic, que té en el lateral canari Nelson Espino el seu jugador més destacat i un bon golejador amb experiència en el món de l'hanbol.

Els números d'Espino, però, encara es troben per sota dels de Nonó, màxim golejador de l'handbol estatal, i que, cada cop més, és un nom molt present per a tots els entrenadors rivals. "Està fent molts gols, però si ens fixéssim només en Nonó ens estaríem equivocant. El Bordils té un gran joc col·lectiu, dinàmic i amb bones transicions", explicava aquesta setmana l'entrenador local, Javi Márquez, que es marcava com a objectiu de cara al partit d'aquesta tarda "mantenir el nivell defensiu i de la porteria dels últims partits; i minimitzar les pilotes perdudes en atac per evitar que ens facin gols fàcils".

Després de perdre per només un gol a Gión en darrera jornada, l'Alarcos Ciudad Real ocupa el setè lloc de la Lliga amb quatre punts més que el Bordils, que és desè amb vuit.