El 1995, ara fa just tres dècades, Pere Arco guanyava la medalla d'or per equips en un Campionat d'Europa de cros a Alnwick (Anglaterra) on el subcampió individual Alejandro Gómez va ser el gran nom propi de la selecció espanyola. Ahir, Adel Mechaal va formar part d'una selecció que també va guanyar l'or però, a més, el palamosí va ser un dels grans protagonistes a Hyeres (França) amb un bronze en la prova individual, que és l'èxit més gran aconseguit per l'atletisme gironí després de la plata de Josep Lluís Blanco a l'Europeu de Goteborg (1996) en els 3.000 metres obstacles.

Un cop deslliurat de compaginar esport i vida laboral, des d'aquesta tardor té una excedència a l'Ajuntament de Calonge, Mechaal es dedica al cent per cent a l'atletisme amb estades de preparació com la que ha fet recentment a Font Romeu. I el primer gran resultat d'aquest canvi de vida va arribar ahir a l'hipòdrom de Hyeres. Un circuit amb menys pujada i baixades del que sol ser habitual en les grans cites del cros que, tot i tractar-se d'una distància molt llarga en comparació a les que el deixeble de Josep Carballude treballa a la pista, va acabar permetent a Mechaal sobreviure en el selectiu grup que perseguia els dos primers, l'intractable turc Ali Kaya i l'espanyol Alemayehu Bezabeh, per acabar superant Ayad Lamdassem i Ilias Fifa en els últims metres. Quatre membres de la selecció espanyola entre els cinc primers classificats (Bezabeh, Mechaal, Lamdassem i Fifa), més Roberto Alaiz en setè lloc, en una jornada inèdita per a l'atletisme estatal i històrica per al gironí en què Adel Mechaal ja s'ha convertit en un dels millors, si no el millor, de tots els temps a l'espera d'un 2016 en el que té els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro com a gran objectiu.

A l'agost, quan aconseguir a Castelló un doble en 1.500 i 5.000 que en no es veia des dels anys 40 en l'atletisme espanyol, Adel Mechaal ja va deixar clar a tothom que és un fora de sèrie. A Pequín, en el Mundial absolut, Mechaal no ho va poder demostrar ja que va caure eliminat en la sèrie. "Sóc funcionari, no atleta professional i, encara que no ho he pogut competir contra aquesta gent que són superiors, em quedo amb el consol que ho intento després de passar-me vuit hores a l'oficina", es lamentava llavors Mechaal parlant de les seves condicions d'entrenament en una queixa, que veient el que va fer ahir a Hyeres, no era producte de la ràbia per l'eliminació. Aquest cop, encara no sis més mesos més tard, Adel Mechaal va acceptar el repte de córrer un cros de més de 10.000 metres que, sobre el paper, queda molt lluny de les seves millors característiques com a atleta. "Entrena't quan ningú et vegi per brillar quan tots et mirin", escrivia aquesta setmana Mechaal al Facebook en una mostra que ell confiava plenament en el seu estat de forma. La forma i el talent, per sobre dels condicionants de la prova o del quilometratge. I tenia raó.

La selecció espanyola, amb gent d'alt nivell com el dos cops campió europeu Alemayehu Bezabeh, s'havia marcat l'objectiu de la victòria per equips, conscients que Paul Kemboi Arikan i Ali Kaya, dos kenians nacionalitzats turcs, eren els clars candidats al títol individual allargant un domini que ja havien exhibit a Samankov (Rússia) el 2014. De sortida, Arikan i Kaya varen prémer l'accelerador però, passat el segon quilòmetre, Kaya, de només 21 anys, va trencar la carrera per marxar en solitari i deixar Bezabeh amb el seu compatriota. Per darrere, Ayad Lamdassen formava un segon grupet amb els francesos Mourad Amdouni i Florian Carvalho; mentre que Mechaal, Fifa i Alaiz ocupaven els primers llocs del grup principal. Un parell de voltes més endavant, Bezabeh atrapava Kaya, Arikan s'enfonsava i per darrere quedava una lluita entre els espanyols i els dos francesos. En el tram final, Kaya va demostrar ser més fort que Bezabeh, nou anys més gran i que té el pas a la marató com a gran objectiu de cara als Jocs, i Mechaal, Lamdassen i Fifa guanyaven la partida als ahir amfitrions ?Amdouni i Carvalho. En els darrers metres, Mechaal va deixar clar que és un notable especialista en els 1.500 i els 3.000 per deixar sense ?capacitat de reacció la resta i volar cap al seu primer gran èxit internacional.